Timmermans: Treba osigurati da siromašni ne budu žrtve energetske tranzicije

Autor: N.D. Objavljeno: 14.09.2021. 🕜 13:56 Lokacija: Strasbourg (Francuska)

Blok 27 zemalja mogao bi otklizati u energetsko siromaštvo zbog klimatskih ciljeva

Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije zadužen za pitanja klime rekao je danas da bi EU blok trebao osigurati da najugroženiji ljudi ne plate najveću cijenu zelene tranzicije, te obećao mjere koje jamče jednaku podjelu tereta u cijelom društvu usred globalnog skoka cijena energije. Naime, EU paketom "Spremni za 55" namjerava uvesti plaćanje emisija i na goriva u prijevozu i zgradarstvo, što rađa sve veću zabrinutost da će se blok suočiti s energetskim siromaštvom.

"Jedino što si ne možemo priuštiti je da se društvena strana suprotstavi klimatskoj. Ovu prijetnju vidim vrlo jasno sada kada razgovaramo o povećanju cijena energije", rekao je Timmermans. Kako je globalna potražnja za plinom naglo porasla, cijene energije porasle su diljem Europe u vrijeme kada EU nastoji brzo postupno ukinuti ugljen i razviti obnovljivce. EU planira dati priliku članicama da uvedu mjere zaštite svojih građana, uključujući smanjenje poreza na dodanu vrijednost, smanjenje pristojbe na energiju ili davanje izravnih potpora kako bi zaštitili građane od poskupljenja energenata. 

Utjecaj na cijene


Cijene emisijskih dozvola porasle su posljednjih mjeseci snažno, što je utjecalo na račune za struju. "Samo se jedna petina povećanja cijena može pripisati rastu cijena emisija. Drugo je jednostavno posljedica manjka na tržištu", rekao je Timmermans, ističući da su cijene obnovljivih izvora energije niske i stabilne. 

Timmermans je govorio u Europskom parlamentu u Strasbourgu tijekom rasprave o prijedlozima zakona čiji je cilj pomoći bloku da smanji emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje barem za 55% do 2030. godine. Timmermans je rekao da bi poskupljenja u energetskom sektoru trebala dovesti blok do ubrzanja prijelaza prema obnovljivoj energiji, te naglasio da je tranzicija započela ranije, trenutna situacija ne bi nastala jer bi zemlje manje ovisile o fosilnim gorivima i prirodnom plinu

Neki zastupnici izrazili su zabrinutost zbog utjecaja plana na cijene energije. Anna Zalewska, poljska zastupnica u Europskom parlamentu rekla je da će građani "nažalost platiti ambicije EU-a i zato mislim da je ono što moramo učiniti jest pobrinuti se da ne završe u energetskom siromaštvu", rekla je.

Ska Keller, članica Zelenih je rekla kako bi javne subvencije za fosilna goriva trebalo odmah prekinuti ubrzanim prijelazom na obnovljive izvore energije, objavio je AP.

TAGOVI