Vlada u Sabor poslala novi Zakon o tržištu električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 09.09.2021. 🕜 15:09 Lokacija: Zagreb

Novi zakon detaljnije uređuje elektroenergetski sektor u RH

Ministarstvo energetike i održivog razvoja u saborsku je proceduru pustilo konačni prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Zakonom se propisuju zajednička pravila za proizvodnju, prijenos, distribuciju i skladištenje energije te opskrbu električnom energijom, zajedno s odredbama o zaštiti potrošača, radi stvaranja integriranog, konkurentnog, fleksibilnog, poštenog i transparentnog tržišta električne energije, stoji u nacrtu. 

Zakonom se utvrđuju pravila koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje elektroenergetskog sektora Republike Hrvatske, posebno pravila o osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, otvorenom pristupu integriranom elektroenergetskom tržištu, pristupu trećih strana infrastrukturi prijenosa i distribucije električne energije, zahtjevima za razdvajanjem operatora prijenosnog sustava i pravila o neovisnosti regulatornog tijela. Zakonom se nastoje osigurati prihvatljive i transparentne cijene i troškovi energije za krajnje kupce, visok stupanj sigurnosti opskrbe i neometan prijelaz na održiv energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika. 

Usvajanje ovog zakona preduvjet je, između ostaloga, i daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije a sada se očekuje da će Vlada u proceduru pustiti i novi Zakon o obnovljivcima, kako bi se mogao raspisati prvi natječaj po premijskom modelu za veće proizvodne snage. U budućnosti će biti potrebne znatne investicije u elektroenergetsku mrežu koja će omogućiti da ona do 2026. bude sposobna podnijeti 1500 MW iz novih obnovljivih izvora, što je udvostručavanje investicija u HEP – Operatoru distribucijskog sustava i Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava.

TAGOVI