Ukrajina potpisala za Westinghouseove reaktore

Autor: N.D. Objavljeno: 09.09.2021. 🕜 10:02 Lokacija: Washington (SAD)

Treća generacija Westinghouseovih reaktora dobrodošla je u Ukrajini

Ukrajinski opperator nuklearnih elektrana Energoatom i američki Westingouse potpisali su ekskluzivni ugovor prema kojoj će se u postojećim nuklearnim elektranama u toj zemlji graditi novi ekonomični reaktori tipa AP1000. Ugovor je potpisao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky s američkom ministricom energetike Jennifer Granholm i to u američkom Ministarstvu za energetiku u Washingtonu. Ukrajina u radu ima četiri nuklearne elektrane s 15 reaktora snage veće od 13 GW, koje osiguravaju više od pola potreba za energijom u toj zemlji. U planu je gradnja dva nova reaktora, a četiri su zatvorena. 

"Dugotrajna uporaba američke tehnologije AP1000 - provjereni dizajn reaktora Gen III +, snage oko 1100 MW, sustavi pasivne sigurnosti i jedinstvene značajke poput standardizacije koja će skratiti vrijeme izgradnje i smanjiti troškove - omogućit će Energoatomu najvišu razinu sigurnosti, pouzdane nuklearne tehnologije, inovacija i brige za okoliš ”, rekao je v.d. predsjednika Energoatoma Petro Kotin. Ukrajina je ranije nuklearno gorivo kupovala iz Rusije, ali iz političkih razloga okrenula se SAD-u.

Tehnologija Westinghouse AP1000 jedina je reaktorska tehnologija III + generacije licencirana od strane Komisije za nuklearnu regulaciju SAD -a i u nekoliko zemalja Europe i Azije. Četiri jedinice AP1000 postavljena su u Kini i postavljaju prekretnice u operativnim performansama pri pokretanju i punjenju goriva iznimnim performansama. Dva reaktora AP1000 na lokaciji Vogtle u SAD-u su gotovo dovršena. Tehnologija AP1000 također je odabrana za projekt sa šest reaktora u Indiji, a razmatra se u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, Azije i SAD-a.

TAGOVI