Mađarska odlično napreduje s pripremama za novu nuklearku

Autor: N.D. Objavljeno: 08.09.2021. 🕜 15:16 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Iduće godine počinju radovi na gradnji novih blokova mađarske nuklearke

Mađarska uprava za atomsku energiju (HAEA) odobrila je 25. kolovoza zahtjev za dozvolu fizičke zaštite NE Paks 2  kao i Plan fizičke zaštite budućeg objekta, s rokom važenja pet godina. Ranije tog mjeseca mađarski energetski regulator MEKH dao je dozvolu voditelju projekta Atomerőmű da nastavi s projektom, te je najavio da će odobriti ishođenje građevinske dozvole. MEKH je pritom ustanovio da se zahtjev slaže s regulativom a u obzir je uzeo sigurnost opskrbe električnom energijom. Očekuje se da će tvrtka dobiti dozvolu za gradnju glavne zgrade reaktora u rujnu ove godine, pošto je zahtjev za dzvolu predan u lipnju 2020., dok je lani u studenom ishođena dozvola za priključak na elektroenergetsku mrežu. 

Generalni direktor Rosatoma Alexei Likhachev rekao je ranije ove godine kako se očekuje da će mađarski regulator ove godine izdati građevinsku dozvolu koja će omogućiti početak radova 2022. Europska komisija se u travnju složila dopustiti početak radova na gradilištu početkom 2021. prije dodjele dozvole. 

Projekt NE Paks-2 provodi se na temelju rusko-mađarskog međuvladinog sporazuma potpisanog još 2014. a gradnja je trebala započeti 2017., a ugovorm je prvi blok trebao biti na mreži već 2023., što je sada prolongirano za 2029.  

Rosatomov posao

Mađarska je za gradnju elektrane 100 km od Budimpešte bez natječaja odabrala Rosatom, koji će izgraditi dva reaktora VVER-1200 u NE Paks za 12,5 milijardi eura. Glavni izvođač radova je inženjerska tvrtka Rosatom. Opremu otočnih turbina isporučuje GE, a automatizirani sustav upravljanja procesima (APCS) dobavlja konzorcij Framatome i Siemens. Rusija je pristala produljiti razdoblje korištenja kredita zajma koji je odobrila Mađarskoj za financiranje izgradnje NE Paks-2.

Nuklearna elektrana NE Paks snage 2 GW osiguravat će više od 50% mađarske proizvodnje, odnosno pokrivat će oko trećine ukupne potrošnje u državi, objavili su mađarski mediji. 

TAGOVI