Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

Pametna brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu

Autor: B.O. Objavljeno: 14.09.2021. 🕜 13:39 Lokacija: Beograd (Srbija)

Kreće ugradnja približno 205 tisuća pametnih brojila

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović održala je danas sastanak s izaslanstvom Europske banke za obnovu i razvoj te prisustvovala potpisivanju ugovora o jamstvu za projekt Pametna brojila između Ministarstva financija Srbije i EBRD-a, kao i ugovora o zajmu za isti projekt između Elektrodistribucije Srbije i EBRD-a

"Gubici Srbije u distribucijskoj mreži iznose približno 200 milijuna eura godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke umjesto da se uloži u daljnji razvoj. Ugradnja pametnih brojila jedan je od načina da smanjimo te gubitke. Ali, to nije jedina prednost ovog projekta jer će on pridonijeti smanjenju emisija ugljikova dioksida za pet tisuća tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, tj. prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Kako bismo živjeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim dijelovima Srbije", rekla je.

 

Smanjenje emisija 

Nandita Parshad, generalna direktorica EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je kako je riječ o 40 milijuna eura zajma te da će ovaj projekt pridonijeti modernizaciji cijele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2

"Ovo je samo početak naše suradnje na ovom projektu koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da provjeravaju i smanje svoju potrošnju i pridonosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka", istaknula je. 

"Riječ je o novom načinu mjerenja potrošnje električne energije. Ukupna vrijednost projekta je 80 milijuna eura, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i ugradnju sustava i softvera te zamjenu približno 205 tisuća pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025., a projekt pak do 2027. godine", rekao je Saša Stevanović, državni tajnik u Ministarstvu financija Srbije. 

Direktor poslovnog sustava Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović je kazao kako će se kroz ovaj projekt nabaviti moderni sustav upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada - Čačku, Nišu i Kraljevu, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

TAGOVI