Ograničavaju se cijene benzina i dizela

Autor: B.O. Objavljeno: 14.10.2021. 🕜 13:15 Lokacija: Zagreb

Cijene benzina ne smiju prelaziti 11,10, a dizela 11 kuna sljedećih 30 dana

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom se ograničavaju cijene dizela i benzina u narednih 30 dana. Ta uredba vezana je na Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata i mogućnost Vlade da njome uređuje maksimalnu cijenu motornog benzina i dizelskog goriva. Uredbom se cijena motornog benzina ograničava na 11,10 kuna, a dizelskog goriva na 11 kuna po litri. 

"Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, dodajući kako će se analizirati sve što će se zbivati na svjetskom tržištu i u okruženju te po potrebi i dodatno reagirati.

 

Naknade i troškovi 

"Cijena motornih benzina i dizelskih goriva u proteklom razdoblju kontinuirano raste. Kako bismo stabilizirali uvjete funkcioniranja gospodarstva te jednako tako i očekivanja naših građana u narednom razdoblju, Vlada se na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata odlučila na donošenje ove uredbe kojom se utvrđuju iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koju energetski subjekti koje se bave trgovinom na veliko i na malo naftnim derivatima smiju primijeniti na području Hrvatske", napomenuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

"Maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna, a za dizelsko gorivo Eurodizel BS u iznosu od 11 kuna po litri. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dopušteno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani ovom uredbom ili drugim posebnim propisima", rekao je, napomenuvši kako vjeruje da će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu te će nakon tog razdoblja hrvatsko gospodarstvo nastaviti i dalje normalno funkcionirati. 

Valja naglasiti kako će troškove ovog administrativnog ograničenja cijena u Hrvatskoj snositi s jedne strane distributeri, a s druge državni proračun.

Iz INA-e je priopćeno kako će ta kompanija u potpunosti poštivati odluku Vlade. "U međuvremenu, ispitujemo sve posljedice na poslovanje koje ova uredba Vlade nosi sa sobom", ističu u INA-i.

TAGOVI