Zelena tranzicija naš je jedini izbor

Autor: B.L. Objavljeno: 04.04.2022. 🕜 16:00 Lokacija: Pula

Na SED-u je zaključeno kako se planovi moraju ubrzati jer 'net zero' scenarij neće biti ostvariv

"U vremenima krize više nego ikada trebamo konkretan transfer znanosti u gospodarstvo, čime izravno pridonosimo učinkovitoj zelenoj tranziciji i razvoju domaće industrije," rekao je to otvarajući Summit energetske demokracije predsjednik SED-a, prof. dr. sc. Vladislav Brkić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prigodom kazao i kako je iznimna odgovornost biti na čelu tako važnog stručnog skupa koji se bavi temama koje izravno oblikuju svakodnevni život, osobito u ovim, nimalo lakim vremenima drastičnog porasta cijena svih energenata. "Jednako tako čast mi je predvoditi skup koji su utemeljili iznimni stručnjaci, dr. sc. Goran Granić i prerano preminuli prof. dr. sc. Slavko Krajcar," napomenuo je prof. Brkić. 

Tranzicija i diverzifikacija

Nakon pandemijske stanke, SED je ponovno okupio poslovne lidere, kreatore politika, stručnjake i znanstvenike širokog spektra interesa, koji su raspravljali o temama koje oblikuju i provode energetsku tranziciju. "Održivost jednostavno nema alternativu, a zelena je tranzicija naš jedini izbor," zaključila je mr. sc. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore. Uz to je napomenula i kako cijene energenata neprekidno rastu te je iznimno nezahvalno predviđati posljedice. "Više nego ikada ranije potrebna nam je diverzifikacija i ubrzanje procesa vezanih uz izdavanje dozvola za obnovljive izvore energije. Naša su sveučilišta predvodnici u razvoju novih održivih tehnologija te ulaganje u znanost jamči ubrzani razvoj domaće industrije," naglasila je.  

"Svijet se ubrzano razvija i kao nikada do sada raste broj istraživanja i tehnoloških inovacija stvarajući prilike za milijarde ljudi. Sav taj rast nužno zahtijeva i energiju. Zbog opravdanih zahtjeva za smanjenim okolišnim otiskom, energija već sada treba biti proizvedena i isporučena na nove načine. Uz pandemiju i aktulnu geopolitičku situaciju, klimatske su promjene najveći izazov našeg doba. Aktualna je postpandemijska kriza ujedno i prilika da osmislimo novi gospodarski model uz već započetu energetsku tranziciju," istaknuo je predsjednik SED-a i nastavio: "U svom generičkom smislu, energetska tranzicija uključuje promjenu vrste izvora energije, iz neobnovljive u obnovljivu, a koji i dalje zadovoljavaju globalnu potražnju. Zahvaljujući tranziciji stvorit će se tržišta za čiste tehnologije i proizvode, što je izvrsna prilika za industriju."

Hitno ubrzati investicije

"Hrvatska je oduvijek imala dobar proizvodni miks te diverzifikaciju proizvodnje i dobavnih lanaca, što se pokazalo dobrim u okvirima aktualne krize," napomenula je Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica marketinških i korporativnih komunikacija Končara. Na to se nadovezao Dario Runjić, izvršni direktor u Končaru koji je upozorio kako se planovi hitno moraju udvostručiti pošto se dosadašnjom dinamikom neće biti moguće dosegnuti 'net zero' scenarij do 2050. godine. Najviše projekata se trenutačno izvodi u području sunčanih elektrana, no ishodovanje dozvola je iznimno sporo i to valja mijenjati.    

U Europskom zelenom planu uspostavljaju se sastavnice gospodarstva sutrašnjice u kojem će važnu ulogu imati strategije za kružno gospodarstvo, nultu stopu onečišćenja, održivu i pametnu mobilnost, vodik, baterije, biomasu, bioplin, geotermalnu energiju i, općenito, energiju iz obnovljivih izvora. Za potporu toj tranziciji predviđena su do sada nezabilježena sredstva i to u sklopu Europskog plana oporavka i otpornosti i instrumenta NextGenerationEU. 

Uz zelenu tranziciju i obnovljive izvore, tematske cjeline ovogodišnjeg SED-a obuhvatile i tematiku cjeloživotnog obrazovanja za energetsku tranziciju, prijenosnu i distribucijsku mrežu u energetskoj tranziciji i razvoj plinskog gospodarstva i infratrukture.  

Osim Končara, glavni je partner ovogodišnjeg skupa bio Plinacro, dok su pokrovitelji bili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i HGK. 

TAGOVI