Hrvatska i Slovenija idu i prema jačoj energetskoj suradnji

Autor: B.L. Objavljeno: 29.03.2022. 🕜 10:56 Lokacija: Zagreb

Dva premijera razgovarala su i o projektima poput NE Krško 2 i plinske interkonekcije

Predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske, Janez Janša i Andrej Plenković, na konferenciji za medije koja je održana 28. ožujka potvrdili su unaprijeđene odnose dviju zemalja među kojima nema tenzija. Uz to, Slovenija i Hrvatska radit će i na unaprjeđenju energetske suradnje, što uključuje plin i nuklearnu energiju. Premijer Plenković je tom prigodom zahvalio premijeru Janši na pomoći Slovenije nakon potresa u Zagrebu i Banovini, ali i u ostvarivanju tri važna vanjskopolitička cilja: pridruživanje Eurozoni, Šengenskom prostoru i Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Dvojica premijera razgovarali su i o aktualnim temama, prije svega ruskom napadu na Ukrajinu i posljedicama koje to ima za Europu i cijeli svijet, a osobito na energetiku. U skladu s time, za sljedeći tjedan najavljen je sastanak ministara zaduženih za energetiku o pitanjima energetske suradnje, a osobito oko projekata kao što su plinske interkonekcije, slovenski pristup terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku i NE Krško 2

Hrvatska je već sada izrazila spremnost sudjelovanja u projektu NE Krško 2 i, ako se u Sloveniji donese konačna odluka o njegovom ostvarivanju, Hrvatska bi u tom projektu sudjelovala prema istom modelu kao i do sada. Istodobno, Slovenija je pokazala zanimanje za projekt proširenja terminala za LNG u Omišlju jer su njegovi postojeći kapaciteti zakupljeni do 2027. godine. Naime, kapacitet terminala je već povećan s 2,6 na 2,9 mlrd. m3 godišnje, a stručnjaci smatraju kako se može još povećati do 3,5 mlrd. m3 godišnje. No, da bi Slovenija mogla u cijelosti iskoristiti tu mogućnost novog pravca za dobavu plina za svoje potrebe, nužno je proširiti kapacitete postojeće interkonekcije kod Rogateca, ali i postojećih plinovoda Zlobin - Bosiljevo i Lučko - Zabok - Rogatec, izvijestila je Vlada.

TAGOVI