Križevci se kreću u smjeru klimatske neutralnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 23.03.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Križevci

Križevci obnavljaju zgrade, istražuju geotermalni potencijal i prihvaćaju elektromobilnost

Na poziv udruge Zelena Istra, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sudjelovao u panel raspravi o ulozi gradova, građana i lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji. Panel rasprava održana je prošli tjedan u Puli. 

Rajn je govorio o aktivnostima koje Križevci provode u smjeru energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti pa je tako spomenuo energetsku obnovu javnih zgrada, istraživanje geotermalnog potencijala, izgradnju punionica električnih vozila te nabavu električnih i hibridnih gradska vozila. 

Posebice je naglasio projekt Križevačkih sunčanih krovova kojim su na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice Franjo Marković postavljene sunčane elektrane kroz model grupnog ulaganja.

 

Veća sredstva 

Svjesni kako treba poticati naše građane da se okrenu obnovljivim izvorima, ali uz jasnu podršku Grada, pokrenut je program sufinanciranja izgradnje sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Prve godine bilo je tri korisnika, prošle 13, a u 2022. sredstva su povećana sa 150 tisuća na 500 tisuća kuna te se očekuje veći broj korisnika, pojasnio je. 

K tomu, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca, on je napomenuo da važnu ulogu u upoznavanju građana s obnovljivim izvorima ima Energetsko-klimatski ured koji je otvoren prošle godine. 

Panel je održan u sklopu projekta SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, čiji je cilj povezati i umrežiti udruge, lokalne samouprave i visokoobrazovane institucije te jačati kapacitet za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.

TAGOVI