Sunčane elektrane za 15 škola

Autor: B.O. Objavljeno: 23.03.2022. 🕜 14:14 Lokacija: Slavonski Brod

Provedba prekograničnog projekta 'Inovativnim umom do ICT pametnih škola'

'Inovativnim umom do ICT pametnih škola' ili skraćeno 'Pametne škole 2' naziv je prekograničnog projekta čija je vrijednost nešto manje od 1,9 milijuna eura i kojeg provode Centar za razvoj i podršku Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona (županije) i Brodsko-posavska županija u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. 

U okviru tog projekta, jučer je u Slavonskom Brodu održan četvrti sastanak projektnog tima te je analiziran plan aktivnosti za trenutačno i naredno razdoblje. Također, završeni su dogovori za ključne projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2022. godine. 

U okviru projekta u devet škola u Tuzlanskoj županiji već su postavljene peći na pelete. A do kraja projekta takve peći bit će postavljene u još devet škola u tom kantonu. 

Istovremeno, u pripremi je nabava sunčanih elektrana koji će biti postavljene na 15 škola na području Brodsko-posavske županije.

 

Prekogranično natjecanje 

Projekt Pametne škole 2, uz energetsku obnovu školskih objekata, obuhvaća i edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola. Tako je izrađena e-platforma (https://pametneskole2.eu/) zahvaljujući kojoj učenici mogu obogatiti svoje znanje o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima

Također, javlja Centar za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR), u okviru projekta upravo se održava i prekogranično natjecanje osnovnih i srednjih škola u uštedi energije. Natjecanje je počelo početkom prosinca 2021. i traje do kraja ožujka ove godine. 

U svibnju se održava svečanost zatvaranja natjecanja na kojoj će biti proglašeni pobjednici (jedna škola iz BPŽ-a i jedna iz Tuzlanske županije). Oni će za nagradu dobiti postavljanje centraliziranog sustav upravljanja energijom (CEMS). K tomu, na tom događaju nagrade će dobiti i učenici koji su pokazali najviše znanja na e-platformi.

 

Nova znanja 

Na koncu, valja naglasiti kako promjene u potrošnji ili proizvodnji energije zahtijevaju i usvajanje novih znanja za zaposlenike škola. Stoga će se za njih u okviru ovog projekta održati obuka o energetskom menadžmentu. 

Po jedan zaposlenik iz svake škole će na četverodnevnoj obuci imati priliku prikupiti dovoljno informacija o načinu rada novih peći/ fotonaponskih sustava i steći nova znanja koja će im pomoći kako bi svoje škole učine još pametnijim i energetski učinkovitijima. 

Prvi dio obuke održava se u svibnju, a drugi koncem ove godine.

TAGOVI