SAD namjerava rješavati problem otpadnih fotonaponskih panela

Autor: N.D. Objavljeno: 23.03.2022. 🕜 10:15 Lokacija: Washington (SAD)

Fotonaponski paneli mogli bi izgubiti na imidžu jer se zanemaruje problem njihove oporabe

Američko Ministarstvo energetike prošlog je tjedna objavilo akcijski plan s namjerom da pokrenu sveobuhvatan sustav za postupanje i recikliranje fotonaponskih panela, za koje su neke studije sugerirale da bi mogle činiti desetinu cjelokupnog elektroničkog otpada u narednim desetljećima. Ured za tehnologije solarne energije (SETO) najavio je novi cilj da se cijena recikliranja solarnih panela do 2030. godine poveća na oko 3 USD po panelu. To je prag koji će po prvi put ovu praksu učiniti ekonomičnom i slijedi raniji cilj DOE-a da pokuša prepoloviti cijenu solarne energije do kraja desetljeća. 

Do 2035. solarna energija mogla bi u SAD-u osigurati od 37 do 42% električne energije. Novi cilj recikliranja značio bi smanjenje troškova za "više od polovice", procijenili su istraživači iz DOE-a. To bi također učinilo recikliranje otprilike jednako ekonomičnom kao i slanje starih ploča na odlagališta, proces koji košta otprilike 1 do 5 dolara po panelu, prije nego što se uračunaju troškovi transporta, prema prethodnom istraživanju Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NREL)

Do kraja ovog desetljeća oko osam milijuna tona solarnih modula moglo bi stići na odlagališta u cijelom svijetu, prema studiji NREL objavljenoj 2020. Do 2050. ploče bi mogle činiti 10% cjelokupnog elektroničkog otpada, prema laboratoriju. Ta razina otpada mogla bi potkopati "zeleni" kredibilitet solarne energije i izgubiti priliku za prenamjenu metala koji bi se mogli ponovno upotrijebiti u čak 2 milijarde novih panela, pokazalo je istraživanje. 

Solarni paneli - univerzalni otpad?!

U studenom prošle godine, devet organizacija - uključujući Edison Electric Institute, American Clean Power Association, Američku trgovinsku komoru i Nacionalnu asocijaciju proizvođača - zatražilo je od EPA-e da određene istrošene solarne panele reklasificira kao "univerzalni otpad". Ta bi oznaka omogućila da se paneli gomilaju na određenom mjestu u rinfuzi i učinila bi ih ekonomičnim za oporabitelje. Ipak, univerzalna oznaka otpada odnosi se na potrošačke proizvode koji se smatraju previše opasnima da bi se sigurno akumulirali na odlagalištima - karakterizacija za koju je Udruga industrije solarne energije rekla da je varljiva, s obzirom na to da bi samo mali broj starih ploča vjerojatno pao na EPA-inim testovima toksičnosti. 

Zahtjev je još uvijek na čekanju pred EPA-om, piše EEnews. DOE je u akcijskom planu recikliranja rekao da namjerava krenuti u niz intervjua s korisnicima, tvrtkama za gospodarenje otpadom i oporabiteljima o tome kako prikupljati, transportirati i rukovati solarnim komponentama. Istraživači će također pokušati učiti iz iskustva automobilske i građevinske industrije s recikliranjem. Do 2024. cilj je uspostaviti opsežnu bazu podataka koja će sadržavati informacije o specifičnim materijalima, količinama, starosti, lokacijama i uzrocima panela na kraju životnog vijeka. Također planira istražiti načine da dizajn solarnih panela učini prikladnijim za recikliranje i ponovnu upotrebu.

TAGOVI