EU zakonodavci ciljaju ambiciozno s vodikom

Autor: N.D. Objavljeno: 22.03.2022. 🕜 12:30 Lokacija: Zagreb

Ambicije trebaju biti velike, smatra europski pučanin koji piše ciljeve u vodiku

Europarlamentarac zadužen za izradu stajališta Europskog parlamenta o preinačenoj direktivi EU-a o obnovljivoj energiji nastoji postaviti cilj od 10% za "niskougljični vodik" kao dio napora da se pokrene tržište. Europska komisija nastoji povećati proizvodnju čistog vodika u EU, a očekuje se da će najmanje 40 GW novih elektrolizatora proizvesti do 10 mil. tona obnovljivog vodika do 2030., uglavnom iz vjetra i Sunca. Cilj je da tehnologije obnovljivog vodika dosegnu zrelost do 2050. kako bi se mogle primjenjivati ​​u velikim količinama u svim sektorima koji se teško dekarboniziraju, kao što su kemijska industrija i proizvodnja čelika. 

Znanstvenici skeptični

Ipak, povećanje količine zelenog vodika trajat će godinama, rekao je Markus Pieper, njemački zastupnik konzervativne Europske pučke stranke koja usmjerava stajalište Europskog parlamenta o preinačenoj direktivi EU-a o obnovljivoj energiji. “Mnogi znanstvenici kažu da do 2030. nećemo moći postići cilj od 50% zelenog vodika za industriju. Ako količina vodika ne bude dovoljna u dogledno vrijeme, ostatak će sivi vodik, što će značiti da ćemo propustiti svoje niskougljične ciljeve”, upozorio je Pieper za EURACTIV,  "Zbog toga bih želio imati cilj od 10% za niskougljični vodik kako bi mogao djelovati kao most i ispuniti obveze smanjenja emisija", rekao je Pieper. 

Viši obvezujući ciljevi

Pieper je pojasnio da se cilj od 10% za vodik s niskim udjelom ugljika neće računati u cilj EU-a za obnovljivu energiju. Ranije ovog mjeseca pozvao je na povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu EU kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Njegov je prijedlog ciljati na 45% obnovljivih izvora energije do 2030., što je više od početnog ciljanog plana Komisije od 40%. I prema njegovim riječima, dva cilja - za vodik s niskim udjelom ugljika i obnovljive izvore energije - moraju biti jasno odvojena. “Također je jasno da se CCS ili nuklearne opcije ne ubrajaju u cilj od 45% obnovljivih izvora energije”, rekao je Pieper za EURACTIV.

TAGOVI