Za sunčanu elektranu 20 tisuća kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 22.03.2022. 🕜 13:21 Lokacija: Zagreb

Nagradni natječaj ZEZ-a u suradnji s Raiffeisenbank Hrvatska

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Raiffeisenbank Hrvatska drugu godinu zaredom organizira nagradni natječaj 2030. JE DANAS. Ovaj natječaj održava se u sklopu servisa ZEZ-a za podršku građanima u realizaciji sunčanih elektrana za kućanstvo Na sunčanoj strani, a pod geslom 'Promijenimo solarnu sliku Hrvatske', tj. s ciljem poticanja korištenja potencijala Sunčane energije u Hrvatskoj. 

Tako će 10 najkreativnijih prijavitelja, koji ujedno zadovoljavaju tehničke uvjete, osvojit će 20 tisuća kuna sufinanciranja cjelokupne realizacije sunčane elektrane za svoj dom, priopćeno je iz ZEZ-a

"U Hrvatskoj ukupna proizvodnja iz sunčanih elektrana zadovoljava manje od jedan posto potreba za električnom energijom. S druge strane, susreću nas energetska i klimatska kriza, za koje su obnovljivi izvori među najboljim rješenjima. Ovim natječajem cilj nam je potaknuti čim veći broj građana na promišljanje o ugradnji vlastite sunčane elektrane i barem dijelu njih pomoći u njenom financiranju", objasnila je Melani Furlan iz ZEZ-a, voditeljica servisa Na sunčanoj strani.

 

Uštede na računu 

Hrvatska ima veliki solarni potencijal zbog svog zemljopisnog položaja. Pojedina mjesta imaju do 2.300 sunčanih sati godišnje, što je znatno više u usporedbi s Nizozemskom ili Njemačkom, koje unatoč manjoj količini sunčanih sati svoj potencijal puno više iskorištavaju. 

Sunčeva energija iskoristiva je u baš svakom dijelu Hrvatske, a hrvatskim kućanstvima može donijeti više od 80 posto uštede na računu za električnu energiju godišnje, kao i pružiti sigurnost opskrbe i stabilnost troška električne energije, važnost čega se posebice vidi kada nas sustignu promjene poput trenutnih na tržištu električne energije.

"RBA, kao financijska institucija ima nekoliko uloga kako pridonijeti ostvarivanju ciljeva održivosti: kao investitor u održive projekte, edukator i primjer dobre prakse te kao društveno odgovorna institucija. Kao financijska institucija naša uloga je da se primarno okrećemo društveno odgovornim klijentima i projektima te onima koji su u tranziciji i žele se okrenuti održivom poslovanju. Jedan od upravo takvih projekata je i naša suradnja sa Zelenom energetskom zadrugom. Naš cilj je primarno zainteresirati širu javnost za alternativne izvore energije, motivirati ih da ugrade vlastitu sunčanu elektranu te postepeno promijeniti solarnu sliku Hrvatske",  izjavila je Sara Foršek, voditeljica održivosti iz Raiffeisenbank Hrvatska.

 

Glavni elektrotehnički projekt 

Uzimajući u obzir prosječne uštede koje se u kućanstvu ostvaruju korištenjem Sunčeve energije, kao i to da je životni vijek jedne sunčane elektrane minimalno 25 godina, sudjelovanje u natječaju 2030. JE DANAS može se itekako isplatiti. 

Za opskrbu električnom energijom prosječnog četveročlanog kućanstva dovoljna je sunčana elektrana od tri kW, čiji je trošak cjelokupne realizacije oko 40 tisuća kuna. Osvajanjem nagrade taj trošak može se umanjiti za oko 50 posto. 

Inače, na prošlogodišnjem natječaju pet građana osvojilo je besplatnu cjelokupnu realizaciju sunčane elektrane do tri kW. K tomu, njih 17 je osvojilo besplatnu izradu glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane do 10 kW. 

Za sudjelovanje u ovogodišnjem natječaju potrebno je uključiti se u poticanje korištenja solarnog potencijala Hrvatske. Dakle, napraviti autorsku fotografiju i kratki tekst koji poziva susjede i sugrađane na korištenje Sunčeve energije, što potom treba priložiti u prijavi na natječaj https://natjecaj.nasuncanojstrani.hr/ do 15. travnja. 

Deset najkreativnijih prijavitelja, koji ujedno ispunjavaju tehnički uvjet posjedovanja glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane, osvojit će sufinanciranje sunčane elektrane u iznosu od 20 tisuća kuna.

energetska tranzicija

TAGOVI