Besplatne edukacije o sunčanim elektranama za građane

Autor: B.O. Objavljeno: 13.10.2021. 🕜 08:49 Lokacija: Zagreb

Turneja Dobra energija u 12 hrvatskih gradova

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će, u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provesti turneju Dobra energija, kampanju promocije Sunčeve energije u hrvatskim gradovima. 

Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvaća 12 novih gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske (Čakovec, Ludbreg, Prelog, Zaprešić, Ivanić-Grad), Slavonije (Slavonski Brod, Pleternica, Slatina) te obale i otoka (Zadar, Cres, Mali Lošinj, Grad Hvar).

 

Nositelj razvoja 

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o Sunčevoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija. 

"Korištenje Sunčeve energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ", istaknuli su iz Zelene energetske zadruge. 

Kampanja je lokalno usmjerena kako bi se prilike vezane uz korištenje Sunčeve energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje te energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. 

Uz edukacije o ugradnji kućnih sunčanih elektrana, ZEZ će tako kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 12 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte Sunčeve energije.

 

Daljnja ulaganja 

"S 0,5 posto električne energije dobivene iz Sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčevog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u Sunčevu energiju, posebice u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana", objasnili su iz Zelene energetske zadruge. 

Stoga, pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/eSLS7ZVPdfazhxWH6

Prvi gradovi koje će ZEZ obići u sklopu turneje su Čakovec 19. listopada, Ludbreg (21. listopada) i Prelog (26. listopada). Detaljne informacije o održavanju edukacija u svakom gradu i raspored turneje mogu se naći na web stranici Zelene energetske zadruge www.zez.coop.

TAGOVI