Njemačka reže naknadu za obnovljivce da pomogne potrošačima

Autor: N.D. Objavljeno: 15.10.2021. 🕜 15:56 Lokacija: Frankfurt (Njemačka)

Država će pripomoći investitorima porezom na ugljični dioksid

Njemačka će smanjiti porez na električnu energiju koji se nameće potrošačima za podršku obnovljivoj energiji za 42,7% kako bi se kućanstvima pomoglo nositi s naglim rastom cijena električne energije, objavili su u petak mrežni operateri Amprion, 50Hertz, TransnetBW i Tennet.  Smanjenje nameta, na 3,723 eurocenti po kWh stupit će na snagu tek 1. siječnja 2022.. Portal za uspoređivanje cijena Verivox kaže da će time tipično kućanstvo koje godišnje troši 4.000 kWh utedjeti godišnje 132 eura. To je aritmetički izračun, jer uštede ne moraju biti prebačene sasvim do opskrbljivača. 


Vlada će pomoći pokrpati smanjenje prihoda s 3,25 milijardi eura prihoda prikupljenih od poreza na ugljični dioksid. Naknada, koja je prošle godine smanjena za 3,9% kako bi se pomoglo gospodarstvu u padu koronavirusa, prikuplja se prema Zakonu o obnovljivim izvorima energije i plaća proizvođačima vjetroelektrana i solarnih elektrana. Naknada za EEG u Njemačkoj čini petinu računa potrošača za energiju. 

Operatori prijenosnog sustava (TSO-i) izračunavaju naknadu kontinuiranim praćenjem prihoda od plaćanja poreza na EEG i veličinom računa, te faktoringom veleprodajnih cijena i predviđenim protokom obnovljive energije u mreže. Objavili su da se 2022. očekuje da će proizvodnja obnovljivih izvora energije porasti za 11 TWh na 239 TWh, vrijednih 22,8 milijardi eura po očekivanim tržišnim cijenama, objavio je Reuters. Pošto veleprodajne cijene energije rastu, kao i mrežne naknade ovo bi trebao biti značajna ušteda za potrošače.

TAGOVI