Vrhovni sud Kosova izbacio iz mreže tri male hidroelektrane u nacionalnom parku

Autor: N.D. Objavljeno: 21.10.2021. 🕜 09:09 Lokacija: Priština (Kosovo)

Austrijske tvrtke gradile u nacionalnom parku i ugrozile okoliš

Vrhovni sud Kosova donio je odluku da tri male hidroelektrane za zapadu Kosova, blizu Dečana, trebaju biti skinute s elektroenergetske mreže. Elektrane su u vlasništvu tvrtke Kelkos, koja je podružnica austrijskih tvrtki Kelag-Kartner Elektrizitats i Kelag International, a s mreže su skinute MHE Decani 9,5 MW, MHEBelaja 7,5 MW i Lumbardhi 2 (7 MW). Sve elektrane nalaze se u nacionalnom parku Bjeshket e Nemuna i prizvode energiju već nekoliko godina, navodi Riverwatch. 

Slučaj je rezultat prosvjeda stanovnika i elekoloških udruženja čije argumente da elektrane ne ispunjavaju ekološke uvjete za rad i štete interesima stanovnika, je Vrhovni sud sada uvažio. Sud je ustanovio da rad elektrana nanosi nepopravljivu štetu lokalnom stanovništvu. 

Tvrtka iz Austrije je poimence tužila za klevetu neke ekološke aktiviste, a navodno će tužbe povući nakon kritika Amnesty Internationala, piše Balkan Green energy news. Gradnja malih hidroelektrana na Kosovu pokazala se iznimno kontroverznom jer su neke elektrane čak ugrozile izvore pitke vode za stanovništvu i devastirale su rijeke. Prosvjed je ujedinio Srbe i Albance u dokazivanju da dozvole nisu regularne. 

TAGOVI