Malu hidroelektranu Otilovići treba izuzeti od zabrane građenja

Autor: B.O. Objavljeno: 28.05.2021. 🕜 08:50 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Ako se stvore pravne pretpostavke, EPCG bi odmah krenula s izgradnjom, kaže Nikola Rovčanin

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) smatra kako izgradnju male hidroelektrane (mHE) Otilovići treba izuzeti od zabrane građenja. 

"U ovom trenutku, svaki energetski objekt koji koristi obnovljiv izvor je važan i nadamo se da će mHE Otilovići, zbog posebnosti i činjenice da prethodno postoji infrastruktura i da nedostaje gotovo samo mehanika, te da nema daljnjeg utjecaja na okoliš, naići na razumijevanje vlade i nadležnog Ministarstva kapitalnih investicija", smatra izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin povodom najave usvajanja Deklaracije o zabrani gradnje mHE.

 

Postojeća brana 

"Ta mala hidroelektrana koristila bi višak vode iz postojeće akumulacije koja je napravljena za potrebe rada Termoelektrane Pljevlja. Za potrebe TE izgrađena je lučno-betonska brana s pratećim objektima visina 59 metara, a zapremina stvorene hidroakumulacije je oko 18 milijuna prostornih metara. Prema dosadašnjim hidrološkim ispitivanjima, srednji višegodišnji protok na profilu brane iznosi 4,68 prostornih metara u sekundi. To daje mogućnost izgradnje mHE Otilovići uz postojeću branu, čime bi se viškovi vode iz akumulacije, kao i voda biološkog minimuma koja se ispušta iz akumulacije, koristili za proizvodnju električne energije", rekao je, javlja EPCG

"Ako se stvore pravne pretpostavke, EPCG bi odmah krenula s izgradnjom", istaknuo je, među ostalim, Rovčanin.

TAGOVI