U okviru skorašnjeg poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti za energetske obnove obiteljskih kuća građani mogu dobiti bespovratna sredstva i za gradnju sunčanih elektrana. Novi rok za zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća je 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima ukupno biti na raspolaganju 390 milijuna kuna. Za ugradnju fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove mogu se dobiti bespovratna sredstva od 40 do 80% opravdanih troškova. 

Maksimalan iznos (80% opravdanih troškova, odnosno najviše 73.000 kuna) mogu dobiti stanovnici na područjima od posebne državne skrbi i u prvoj skupini otoka. Stanovnicima brdsko-planinskih područja i druge skupine otoka država pokriva 60% opravdanih troškova, a građani ostalih područja imaju pravo na poticaje u visini od 40 posto opravdanih troškova. Ako kućanstvo prijavljuje fotonaponsku elektranu uz druge mjere energetske obnove, moguće je ostvariti do 60% opravdanih troškova. 

Smanjivanjem cjelokupnog troška realizacije zahvaljujući sufinanciranjem smanjuje se i razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu, nakon čega je minimalan trošak struje za korisnika. Prema okvirnom izračunu Zelene energetske zadruge, za prosječno četveročlano kućanstvo, kojem bi bila dovoljna elektrana snage 3 kW, uz ostvarenje minimalno 40% poticaja, ta bi investicija iznosila oko 18.000 do 22.000 kuna. Takva elektrana mogla bi ostvariti uštede troškova za električnu energiju do 80% na godišnjoj razni i time bi se povrat investicije ostvario za pet do sedam godina. Cijene takvih sustava kreću se od 10.000 do 12.000 kuna po 1 kW snage elektrane, objavio je Tportal.