Toplina iz geotermalnih izvora za bečka kućanstva

Autor: B.O. Objavljeno: 29.11.2021. 🕜 08:12 Lokacija: Beč (Austrija)

Geotermalna energija na tri tisuće metara ispod Beča

Kako pokazuje nedavno provedena studija koju je naručilo bečko gradsko poduzeće Wien Energie, opskrba toplinskom energijom igra ključnu ulogu u uspješnoj zaštiti okoliša. 

Stoga to gradsko poduzeće od 2016. s partnerima iz područja znanosti i industrije istražuje na koji se sve način mogu iskoristiti obnovljivi izvori topline, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

U okviru projekta GeoTief Wien istraženo je šire gradsko područje Beča ispod Zemljine površine. Rezultati istraživanja prikazani su u opsežnom 3D modelu iz kojeg se daje zaključiti kako se ispod Beča na tri tisuće metara dubine pojavljuje vrela voda, tj. geotermalna energija. Prema istraživanjima, tzv. konglomerat Aderklaaer s vrelom vodom od 100 °C ima potencijal stvaranja toplinske energije snage 120 MW.

 

Dodatna istraživanja 

Cilj Grada Beča je da se do 2040. godine 56 posto opskrbe toplinom odvija preko daljinskog grijanja, a ostatak pokrije dizalicama topline. Daljinsko grijanje će dotad u potpunosti biti klimatski neutralno

Pored spalionica otpada, važnu ulogu u tome ima korištenje geotermalne energije. Kako su izjavili iz poduzeća Wien Energie, energijom iz geotermalnih izvora do 2030. opskrbljivat će se i do 125.000 kućanstava. 

Prema 3D modelu, područje ispod kojeg se nalazi ogroman potencijal za stvaranje toplinske energije korištenjem geotermalnih izvora prostire se od 22. bečkog okruga Donaustadt do 11. okruga Simmering. Prije nego što se donese odluka o gradnji geotermalnog postrojenja, paralelno će se, uz planiranje realizacije projekta, do proljeća 2022. provoditi i dodatna istraživanja. 

U projektu GeoTief Wien su, osim bečkog gradskog poduzeća, sudjelovali i Geološki zavod Austrije u Beču, Sveučilište za rudarstvo, metalurgiju i materijale u Leobenu, Sveučilišta u Beču i Salzburgu te austrijska naftna kompanija OMV. 

Kako je izjavio član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i financije Peter Hanke, trodimenzionalni model najbolji je primjer interdisciplinarnog istraživanja. "Zajedničkim snagama radimo na klimatski neutralnoj energetskoj budućnosti", istaknuo je Hanke prilikom predstavljanja projekta.

TAGOVI