Novi direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Enver Hadžiahmetović i predstavnik tvrtke Toplane Sarajevo, potpisali su ovaj tjedan mandatno pismo o dodjeli kreditnih i bespovratnih sredstava za početak ostvarenja projekta uvođenja sustava daljinskog grijanja u KS-u. 

Projektom se u prvoj, pilot-fazi planira zamjena postojećeg toplinarskog sustava na onaj čija je osnova geotermalna energija, objavljeno je na stranicama Kantona Sarajevo.

"Provedba će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru tvrtke Toplane. Ovo je jedan od posebice bitnih energetskih projekata u prelasku s krutih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebice je to važno s ekološkog stajališta, što svakako ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu", objasnio je ministar Hadžiahmetović. 

Prema njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će osigurati 16 milijuna eura kreditnih i približno 15,4 milijuna kuna (četiri milijuna KM) bespovratnih (grant) sredstava.

 

Diverzifikacija opskrbe 

"Ovim projektom će se smanjiti onečišćenje zraka uzrokovano korištenjem loživog ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta", naglasio je Colangeli. 

"Radujemo se brzoj provedbi ovog projekta koji rješava probleme kvalitete zraka u Kantonu i diverzificira opskrbu Sarajeva grijanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se Kanton oslanja na Akcijski plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru suradnju iz proteklih godina", poručila je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.