Besplatna podrška projektima građanske energije

Autor: B.O. Objavljeno: 15.03.2022. 🕜 14:24 Lokacija: Zagreb

Projekti građanske energije povećavaju sigurnost opskrbe i stabiliziraju cijenu energije

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva sve građane i inicijative koje zanima pokretanje projekata građanske energije da se prijave do 20. ožujka na Akcelerator građanske energije, koji se pak održava uživo 29. ožujka u Zagrebu. Riječ je o jednodnevnoj radionici kojoj je cilj osnažiti inicijative građanske energije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. 

Radionica je organizirana u suradnji s REScoop.eu, krovnom organizacijom za energetske zadruge i građansku energiju u Europskoj uniji te uz potporu Europske klimatske zaklade (European Climate Foundation) i projekta COMPILE. 

Projekti građanske energije proizvode energiju iz obnovljivih izvora te su u vlasništvu ili većinskom suvlasništvu građana. Primjere inicijativa građanske energije mogu se naći u mnogim europskim zemljama, a u zemljama poput Nizozemske i Njemačke imaju višegodišnju tradiciju demokratizacije energetike. 

Projekti građanske energije povećavaju sigurnost opskrbe i stabiliziraju cijenu energije, zadržavaju i dijele dobit lokalno, pridonose razvoju lokalnih zajednica te aktivno uključuju građane u tranziciju na obnovljive izvore, priopćeno je iz ZEZ-a.

 

Zajedničko djelovanje 

"Svjedočimo drastičnim promjenama cijena energenata i trenutno se čini da je tim promjenama samo nebo granica. U ovakvim trenucima pitamo se kako se od toga zaštiti danas, ali i u budućnosti. Odgovor na to pitanje je maksimalno proizvoditi energiju lokalno i to tako da se kao krajnji korisnici uključimo u donošenje odluka o tome kako se energija proizvodi i distribuira. Projekti građanske energije upravo to omogućuju. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže te da zajedno djelujemo za povećanje energetske neovisnosti i zadržavanje dijela novca koji se troši na energiju u našim lokalnim zajednicama", istaknuo je Goran Čačić, programski koordinator Zelene energetske zadruge. 

Akcelerator građanske energije je namijenjen lokalnim inicijativama, aktivnim građanima, udrugama, zaljubljenicima u obnovljive izvore i svim ostalima koji žele razvijati vlastite projekte građanske energije, a koji djeluju na području Hrvatske i u zemljama u susjedstvu. Osim znanja o razvoju projekta građanske energije, uz pomoć alata razvijenog kroz projekt COMPILE, sudionici će tijekom radionice imati priliku saznati u kojoj fazi 'zrelosti' je njihova inicijativa i koje korake trebaju poduzeti za njeno unaprjeđenje. 

Broj sudionika je ograničen, a pri izboru prednost će imati inicijative koje pokažu veću razinu zrelosti, ističu u ZEZ-u. Dio izabranih sudionika će u narednoj fazi Akceleratora ostvariti i mentorsku podršku Zelene energetske zadruge u daljnjem razvoju.

TAGOVI