U Saboru je podržana Strategija za vodik 2021.-2050.

Autor: N.D. Objavljeno: 25.03.2022. 🕜 09:48 Lokacija: Zagreb

Bez izdašnijeg poticanja neće ni biti zelenog vodika

Saborski zastupnici u četvrtak su pozdravili prijedlog hrvatske Strategije za vodik 2021. do 2050., istaknuvši važnost razvoja gospodarstva temeljem na vodiku, vlastitoj proizvodnji energije i povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Dio hrvatskog gospodarstva već je iskazao interes za razvijanje vodikovih tehnologija, no glavne prepreke su nedovoljna informiranost i nedostatak sredstava za projekte, pokazalo je nedavno istraživanje HGK na uzorku 19 tvrtki. Hrvatska streteška odrednica je zeleni vodik koji se proizvodi iz obnovljivih izvora energije, što je uostalom i EU politika, koja želi odmak od sivog vodika, koji se proizvodi iz plina. U svijetu je sve više projekata u vodiku, a predvodnik je Europska unija, stoga i Hrvatska treba strategiju kako bi mogla privući financiranje. 

Neki su oporbenjaci upozorili su na komercijalnu neisplativost zelenog vodika. Državni tajnik Ivo Milatić je na upit Hrvoja Zekanovića koliko je cijena kilograma vodika, kazao da je sada cijena kilograma vodika od 12 do 15 eura, a sa spremnikom od šest kila vodika može se napraviti od 500 do 600 kilometara.

Primješavanje vodika

Kad je riječ o eventualnom umješavanju vodika u plinovode, kaže državni tajnik Ivo Milatić, po sadašnjim saznanjima tehnologija to se može raditi do deset posto. U utiskivanje vodika ne može se raditi na jednom mjestu već ono mora biti po cijelom plinovodu, na čemu Plinacro i radi. Ljubicu Maksimčuk (HDZ) zanimalo je koliko je Hrvatska spremna za 1. fazu Strategije od 2020. do 2024., kojoj je cilj proizvodnja milijun tona obnovljivog vodika. Hrvatska je spremna za to, a u Nacionalnom planu oporavka obvezali smo se da ćemo u iduće tri godine napraviti 10 punionica te isfinancirati određeni broj elektrolizatora, odgovorio je državni tajnik, objavio je Glas Istre. 

Hrvatska je spremna, posebno fakulteti u Zagrebu i Splitu su aktivno uključeni u sve to. Postoji interes od strane udruga za vodik te privatnih i javnih preduzeća, dodao je. Vesnu Vučemilović (Suverenisti) zanimalo je zašto su u prijedlogu Strategije izabrali najprije promet za korištenje vodika, a ne industriju, i zašto se forsira zeleni vodik koji bez subvencija nema komercijalne isplativosti. Milatić kaže da je razlog tome jer je naša zemlja bogata potencijalima u obnovljivim izvorima i zato ne bi bilo pametno ići u nekom drugom pravcu osim zelenog vodika. No, dodao je, svjesni su da dok ta tehnologija ne pojeftini bit će potrebno izdašnije poticanje od strane države. 

TAGOVI