Cijena nafte i plina nakon Putinove prijetnje naglo je porasla

Autor: N.D. Objavljeno: 24.03.2022. 🕜 08:46 Lokacija: Zagreb

Do ljeta barel ćemo plaćati 150 USD, smatraju trgovci i analitičari

Cijena nafte ponovno je jučer porasla, tijekom dana je bila 118 dolara, a sinoć 121,9 dolara, a i plin je poskupio kao posljedica odluke Vladimira Putina da se plin i nafta plaća u rubljima. Fjučersima za plin se na plinskoj burzi HUDEX trenutno trguje po 108 EUR/MWh, dok je prije neki dan cijena bila 97 EUR/MWh. U jutrošnjem trgovanju u Aziji fjučersi su za naftu tipa Brent narasli za još 27 centa po barelu, dok je laka nafta za isporuku u svibnju pala za 33 centa na 114,6 USD/barelu, javlja Platts. Od početka današnjeg trgovanja cijena nafte su narasle za 2 USD/bl, nastavljajući snažan rast. 

Plaćanje u rubljima ili eurima

Na kaspijkom terminalu prestao je pretovar nafte, a snažan utjecaj imala je Putinova najava da ne želi valute neprijateljskih zemalja za svoje ugjikovodike, već samo rublju. Njemačka je na tu vijest rekla da ona predstavlja "prekid ugovora", te da će razgovarati sa svojim partnerima kako da odgovori na taj zahtjev. Austrijski OMV je pak izjavio da ih vezano za važeće ugovore u eurima još nitko nije kontaktirao tako da ta grupacija namjerava ugljikovodike nastaviti plaćati u eurima. 

Investitori čekaju ishod današnjih razgovora u Bruxellesu, a analitičari smatraju da se potpuna zabrana na ruske energente neće dogoditi, iako su moguće nove sankcije u drugim poljima. Američki predsjednik Joe Biden, koji će biti prisutan na tim razgovorima, najavit će nove sankcije. Očekuje se da će se one ticati nafte. Njemačka i Mađarska protive se zabrani uvoza ruske nafte i plina, a odluka mora biti jednoglasna. 

Daljnji rast neminovan

Trgovci i analitičari su jučer objavili da bi cijena barela nafte mogla lako prijeći znatno iznad 200 USD ako se ruska invazija nastavi i eskalira, a svijet se bori u nastojanju da pronađe alternativnu dobavu. Prvi čovjek trejdinga u Trafiguri, jednom od najvećih svjetskh trgovaca energentima, Ben Luckock na FT-ovom globalnom summitu koji se održao jučer rekao je da se očekuje rast cijene brenta do 150 USD ovog ljeta s trenutnim tržišnim fundamentima, ali priznao je da bi cijena mogla ići i više od 200 USD/bl "ako se dogorid ružan splet okolnosti". Američke zalihe nafte su u padu i trenutno su 12,5% ispod petogodišnjeg prosjeka za ovaj diog godine, a manje su i zalihe naftnih derivata, objavio je Platts. 

TAGOVI