Putin traži da mu Europa plin počne plaćati u rubljama

Autor: N.D. Objavljeno: 23.03.2022. 🕜 15:03 Lokacija: Moskva (Rusija)

Sankcionirana Rusija ne želi primati "neprijateljske " dolare i eure

Kako prenosi ruska novinska agencija RIA, predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke plina “neprijateljskim zemljama” kao što su članice Europske unije i SAD primati samo rusku valutu, pošto je Rusija pod financijskim sankcijama zapada. “Nema smisla da isporučujemo naša dobra Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera kako bi što je prije moguće prebacili isplate – počnimo s našim prirodnim plinom – koje primamo za isporuke u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati koristiti kompromitirane valute u takvim transferima”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Dodao je da će zemlja nastaviti poštivati isporuke plina u skladu s ugovorenim. 

Energetski stručnjak Igor Dekanić pretpostavlja kako Putinovu izjavu treba promatrati u kontekstu političkog nadigravanja. “Zapadne sankcije većinom su usmjerene na financijsku stranu. Koliko se to plaćanje u rubljama može realizirati, teško je reći. To više spada u arsenal političkog prepucavanja”, kaže Dekanić. 

 Ekonomski analitičari u neslužbenom razgovoru kažu kako Putin načelno želi postići da zapadne države povećaju potražnju za ruskom valutom i tako ojačaju tečaj, piše Poslovni dnevnik. Međutim, i oni smatraju da se radi prvenstveno o diplomatskom zastrašivanju koje dolazi iz Moskve. Valja naglasiti kako su ugovori o isporuci plina dugoročni i vezani uz stranu valutu, pa je pitanje koliko klauzule u njima dopuštaju promjenu valute plaćanja, poručuju ekonomisti.

TAGOVI