EU i SAD još odlučniji u smanjenju ovisnosti o ruskom plinu

Autor: B.O. Objavljeno: 25.03.2022. 🕜 13:18 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Zajedničkom inicijativom do novih količina LNG-ja

Sjedinjenje Američke Države i Europska unija dogovorili su novu inicijativu te će SAD raditi na tome da tržišta članica EU-a opskrbi s 15 milijardi prostornih metara (bcm) ukapljenog prirodnog plina (LNG) u ovoj godini. 

Ta inicijativa, izjavio je američki predsjednik Joe Biden tijekom današnjeg susreta s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, usredotočena je na dvije ključne teme - pomoć Europi kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu što je brže moguće te na smanjenje ukupne europske potražnje za tim energentom. 

"Kako bismo našli odgovor na prvu točku, Sjedinjene Amerike Države, uz svoje međunarodne partnere, radit će na tome da osiguraju dodatnih 15 milijardi prostornih metara LNG-ja za Europu u ovoj godini. Kako EU želi prestati kupovati ruski plin znatno prije 2030. godine, također će nastojati osigurati dobavu dodatne količine od 50 milijardi prostornih metara ukapljenog prirodnog plina godišnje od SAD-a do 2030. Europska komisija, kako bi to postigla, surađivat će s članicama na skladištenju plina diljem kontinenta, gradnji dodatne infrastrukture za prihvat LNG-ja i poduzeti korake za povećanje učinkovitosti plina", izjavio je Biden. 


Iskorak prema opskrbljivačima 

Cilj Europe je, naglasila je von der Leyen, smanjiti i riješiti se ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima

"To se može postići ponajprije ulaganjem u obnovljive izvore te dodatnom opskrbom plinom, uključujući isporuke LNG-a", istaknula je, dodajući kako se Europljani žele udaljiti od Rusije i iskoračiti prema opskrbljivačima u koje je moguće imati povjerenje i koji su pouzdani, navodi se, među ostalim, u zajedničkoj izjavi američkog predsjednika i predsjednice EK-a koju je objavila američka vlada

"Stoga je američka predanost da Europskoj uniji ove godine osigura dodatnih najmanje 15 milijardi prostornih metara LNG-a veliki korak u tom smjeru jer će to zamijeniti opskrbu tim energentom koji u EU trenutačno stiže iz Rusije", napomenula je. 

"Ako gledamo naprijed, SAD i Europa osigurat će stabilnu potražnju i ponudu za dodatnih najmanje 50 milijardi prostornih metara američkog LNG-a godišnje do 2030. godine. A ta količina može zamijeniti trećinu ruskog plina koji danas stiže u Europu. Dakle, moramo osigurati zalihe ne samo za sljedeću zimu, nego i za godine koje su pred nama. A ovo je bitna, velika početna točka kako bismo to učinili", kazala je, među ostalim, von der Leyen.

plinarski forum

TAGOVI