Moguće kašnjenje plinske interkonekcije zbog nedostatka čelika

Autor: B.O. Objavljeno: 25.03.2022. 🕜 11:19 Lokacija: Beograd (Srbija)

Ubrzanje postupaka i razmatranje alternativnih rješenja, ali bez promjene ugovora

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je ovaj tjedan s predstavnicima konzorcija izvođača radova na plinskoj interkonekciji Srbija-Bugarska o dinamici radova i pronalasku rješenja oko poteškoća u nabavi, koje su nastale zbog rata u Ukrajini i krizi na tržištu. 

"Projekt izgradnje plinske interkonekcije Niš-Dimitrovgrad je strateški bitan za Srbiju i energetsku sigurnost zemlje te predstavlja temelj buduće diverzifikacije opskrbljivača, čime i Srbija i okruženje dobivaju veću sigurnost u plinskoj djelatnosti. Rat u Ukrajini utječe na svjetska tržišta, dostupnost sirovina i materijala i Ministarstvo je ovdje kako bi pomoglo u rješavanju problema, imajući u vidu da u sljedećoj godini svi radovi trebaju biti završeni. S obzirom na to da se projekt financira i sredstvima Europske unije, u njemu sudjeluje i Bugarska, značaj plinske interkonekcije je i regionalni", rekla je. 

Predstavnici konzorcija izvođača radova istaknuli su kako zbog nedostatka čelika na tržištu postoji mogućnost kašnjenja radova, s obzirom na činjenicu da zbog rata u Ukrajini ne postoji nijedna kompanija koja može ponuditi te isporučiti potreban materijal. 

Na tom sastanku, na kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva financija i tvrtke Srbijagas, dogovoreno je da se ubrzaju svi postupci i razmotre alternativna rješenja, ali bez promjene ugovora, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

plinarski forum

TAGOVI