Katar upozorava da nema dovoljno plina za Njemačku i Europu

Autor: N.D. Objavljeno: 28.03.2022. 🕜 08:18 Lokacija: Zagreb

"Reći da Katar ili drugi izvoznici mogu zamijeniti ruski plin je smiješno", kaže katarski ministar energetike

Katar trenutačno nije u mogućnosti pomoći zemljama EU-a u njihovim pokušajima da pronađu alternativu ruskim isporukama plina kroz LNG, izjavio je u subotu, 26. ožujka, katarski ministar energetike Saad bin Sharid al-Kaabi na međunarodnoj konferenciji Doha Forum. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji nitko tko bi u bliskoj budućnosti mogao u potpunosti nadomjestiti opskrbu ruskog plina europskim potrošačima. Ovo nije prva izjava al-Kaabija u svezi zamjene uvoza ruskog plina. Ranije je već izjavljivao kako Katar neće moći zamijeniti Rusku Federaciju, koja čini 30-40% plina koji se isporučuje u Europi, i da emirat nije u mogućnosti zamijeniti takve količine. 

U intervjuu za CNN Business katarski je ministar izjavio da je Katar uložio 28 milijardi dolara u proširenje svog divovskog Sjevernog polja i očekuje povećanje kapaciteta plina za više od 60% u četiri godine. Nakon toga očekuje se da će oko polovice njegovih kapaciteta otići u Europu. “Naš plan je da želimo biti 50% istočno od Sueza, 50% zapadno od Sueza”, rekao je ministar. 

Glavnina plina ugovorena je s azijskim kupcima

Oko 80% katarskog plina trenutačno ide azijskim kupcima, od kojih su mnogi potpisali dugoročne ugovore koji ne dopuštaju preusmjeravanje opskrbe drugim kupcima. Slične stavove katarski ministar iznio je u subotu u intervjuu za njemački medij Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). “Mislim da ne možemo pomoći (Europi) u ovom trenutku. Trebat će godine da se uspostave opskrbe plinom iz Katara. Reći da danas mogu bez Rusije i reći da ju Katar ili drugi (izvoznici) mogu zamijeniti jednostavno je smiješno. To se neće dogoditi”, kazao je Saad bin Sharid al-Kaabi po EU i Veliku Britaniju neugodnu vijest, prenosi Geopolitika news. 

Naime, posljednjih tjedana predstavnici Europske unije i Velike Britanije u više su navrata izjavljivali potrebu napuštanja ili smanjenja ovisnosti o ruskom plinu. U isto vrijeme, Katar se smatrao alternativnim dobavljačem. Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habek izjavio je 20. ožujka, nakon posjeta emiratu, da je dogovorio suradnju u energetskom sektoru, koji predviđa opskrbu Njemačke ukapljenim prirodnim plinom. Naglasio je da se tijekom susreta razgovaralo o točnim količinama i vremenu isporuke, ali je odbio dati detaljne detalje i brojeve.

TAGOVI