Krenule potpore za smanjenje troškova plina za poduzetnike

Autor: B.O. Objavljeno: 01.04.2022. 🕜 11:46 Lokacija: Zagreb

Poziv je otvoren od danas do 31. ožujka 2023. godine

U sklopu paketa mjera Vlade za ublažavanje rasta cijena energenata, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s HAMAG-BICRO-om, pokreće program potpora namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GW h. 

Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kW h potrošenog plina. Prijave se mogu podnositi od danas od osam sati putem online aplikacije na web stranici agencije HAMAG - BICRO. Poziv je otvoren od 1. travnja do 31. ožujka 2023., no poduzetnici će moći iskoristiti potporu samo za plin potrošen počevši od mjeseca prijave do isteka mjere.

"Nakon unosa potrebnih podataka, kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik (korisnik potpore), a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije", priopćeno je iz MINGOR-a.

 

Referentna potrošnja 

Program ostvarenja potpore provodit će se tako da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a MINGOR plaća subvencionirani iznos izravno opskrbljivaču plinom

Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu utvrđenu odlukom o njenoj dodjeli. 

Ukupni projicirani iznos ove Vladine mjere je 600 milijuna kuna. Budući da je referentna potrošnja potencijalnih prijavitelja unaprijed poznata, prema preliminarnim izračunima, alocirana financijska sredstva bit će dovoljna za podmirivanje cijele mjere. 

Više o tome pozivu moguće je doznati upitom na e-mail subvencije.plin@mingor.hr.

TAGOVI