Rusija kompromisno oko plaćanja plina u rubljima

Autor: N.D. Objavljeno: 04.04.2022. 🕜 08:45 Lokacija: Moskva (Rusija)

Plaćanje u eurima, a Gazpromu transfer u rubljima

Već desetak dana dosta je nedoumica oko valute plaćanja ruskog plina, no to je sada razriješeno i to u korist europskih kupaca. Rusija očigledno ne može bez zapadnih deviza svojeg najboljeg trgovinskog partnera, koliko god ga smatrala neprijateljem. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naime, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da će kupci plina i dalje taj plin plaćati u eurima kao i dosad. "Istovremeno, finalno plaćanje će ići prodavaču Gazpromu u rubljima tako što će se ti euri pretvoriti u rublje. Ovo je još uvijek prototip sustava. Ali nemamo dvojbe da će u budućnosti biti primijenjen i na novu skupinu dobara i da će imati više prostora u našim trgovinskim relacijama", rekao je Peskov. 

Peskov je još rekao kako "Rusija ne želi komplicirati živote svojim kupcima, pogotovo stoga što drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača". Neke su zemlje, Njemačka i Austrija, proglasile stanje pripravnosti i pozvale građane da štedljivo troše plin, dok je Litva kao prva u Europi objavila da više neće primiti ni jednu "toksičnu rusku molekulu". Plinom se trenutno na plinskom čvorištu TTF trguje po cijeni od 115 EUR/MWh, a najviša cijena dosegnuta je 7. ožujka, navjerojatnih 217 EUR/MWh. Na današnji dan na tom plinskom čvorištu plin se tržio po cijeni od 16,7 EUR/MWh. 

TAGOVI