Platforma EU-a za kupnju energije

Autor: B.O. Objavljeno: 11.04.2022. 🕜 08:10 Lokacija: Zagreb

Zajednička kupnja plina, ukapljenog prirodnog plina i vodika

Kako bi se osigurala opskrba Europske unije energijom po pristupačnim cijenama u geopolitičkom kontekstu i postupno ukinula ovisnost o ruskom plinu, Europska komisija uspostavila je s članicama Platformu za zajedničku kupnju plina, ukapljenog prirodnog plina (LNG) i vodika

Prvi virtualni sastanak kojim je predsjedala glavna direktorica za energetiku Ditte Juul Jørgensen održan je 7. travnja, s predstavnicima 27 članica. 

U skladu s dogovorom šefova država i vlada na sastanku Europskog vijeća 25. ožujka, Platforma će biti dobrovoljni koordinacijski mehanizam koji će okupiti Komisiju i članice za kupnju plina i vodika za EU optimalnom upotrebom zajedničke političke i tržišne snage Europske unije. Time će se osigurati sigurnost opskrbe, posebice za pravovremeno punjenje spremišta za skladištenje plina za sljedeću zimu, u skladu s prijedlogom Komisije predstavljenim 23. ožujka. 

Također će se nastojati optimalno koristiti postojećom plinskom infrastrukturom. 

Osim toga, poboljšat će se dugoročna suradnja s ključnim partnerima u opskrbi, uključujući i vodik i obnovljive izvore, priopćeno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj. 

TAGOVI