Najveći proizvođači smanjuju tržišne udjele

Autor: B.O. Objavljeno: 21.03.2022. 🕜 14:07 Lokacija: Luxembourg

Na prvom mjestu Cipar, a slijede Francuska i Hrvatska

Tržišni udio najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj iznosio je 76 posto u 2020. godini. Hrvatska se tako, prema podacima statističkog ureda Europske unije Eurostata, našla na trećem mjestu po tržišnim udjelima najvećih proizvođača električne energije u članicama EU-a. 

Na prvom mjestu nalazi se Cipar, gdje je jedna elektroenergetska tvrtka u 2020. dominirala nacionalnom proizvodnjom s udjelom od 100 posto. Drugo mjesto zauzima Francuska (78 posto). 

Naprotiv, tržišni udjeli najvećih proizvođača na tržištu električne energije bili su manji od 20 posto u tri članice: Luksemburgu (18 posto), Poljskoj (17 posto) i Italiji (16 posto). 

Valja naglasiti kako su u usporedbi s 2013., tržišni udjeli najvećih proizvođača na tržištu električne energije u 2020. bili manji u većini država EU-a (bez podataka za Austriju, Irsku, Maltu i Nizozemsku), javlja Eurostat.

 

Španjolska i Češka 

Ako se promatra djelatnost uvoza i proizvodnje prirodnog plina, po jedna tvrtka dominirala je nacionalnom proizvodnjom i uvozom u Estoniji, na Malti i u Švedskoj. Najveće tvrtke za uvoz i proizvodnju plina u tim zemljama zauzimale su tržišni udjel od 100 posto. 

S druge strane, najveće tvrtke za uvoz i proizvodnju prirodnog plina imale su najniže udjele u Španjolskoj (25 posto), Češkoj (26 posto) i Belgiji (35 posto). 

U Hrvatskoj je pak najveća tvrtka za uvoz i proizvodnju plina imala 51 posto tržišnog udjela u 2020. godini. 

Inače, tijekom 2020., u usporedbi s 2013., tržišni udjeli najvećih tvrtki za uvoz i proizvodnju prirodnog plina umanjeni su u 13 članica (bez podataka za Austriju, Dansku, Irsku, Njemačku i Nizozemsku).

power and energy masters

TAGOVI