Nijemce zanimaju ulaganja u obnovljive izvore u Crnoj Gori

Autor: B.O. Objavljeno: 11.05.2022. 🕜 13:55 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Transformacija prema zelenom gospodarstvu i čistoj energiji

"Crna Gora je država pogodna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Odlučni smo da kroz projekte kojima je cilj energetska tranzicija omogućimo transformaciju prema zelenoj ekonomiji i čistoj energiji. Veselim se dolasku njemačkih kompanija. Uvijek ste dobrodošli za ulaganje u Crnu Goru", istaknuo je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku s generalnim direktorom njemačke tvrtke Wircon Matthiasom Brückmannom. Ta tvrtka se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora (Sunčeve energije), izvijestila je Vlada Crne Gore

Brückmann je iskazao zanimanje za ulaganje u obnovljive izvore i korištenje Sunčeve energije u Crnoj Gori te je informirao tamošnjeg premijera o ranije ostvarenim projektima njegove kompanije. Također, on je rekao kako neke njemačke tvrtke zanimaju ulaganja u Crnu Goru.

 

Postulati zaštite okoliša 

Abazović je pak upoznao sugovornike o predanosti Crne Gore Europskom zelenom planu, s kojim su strateški ciljevi infrastrukturnog razvoja te zemlje potpuno usklađeni. 

Uz to, crnogorski premijer je naveo brojne prirodne prednosti te države za ulaganja u energetiku, a koja se temelje na obnovljivim izvorima, kao i projektima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Solari 3000+ i Solari 500+, koji su krenuli u kolovozu prošle godine. 

"Jedan od prioriteta crnogorske energetske politike je održivi energetski razvoj, tj. osiguravanje razvoja energetike koji se temelji na ubrzanom, ali racionalnom korištenju vlastitih energetskih resursa u skladu s postulatima zaštite okoliša, povećanja energetske učinkovitosti i većim korištenjem obnovljivih izvora", istaknuo je.

TAGOVI