Zajednička strast prema građanskoj energiji

Autor: B.O. Objavljeno: 11.05.2022. 🕜 10:51 Lokacija: Zagreb

Potrebno je raditi mnogo više i ambicioznije po pitanju solarizacije i obnovljive energije

Festival Dobra energija, koji se održavao od 5. do 7. svibnja u Zagrebu, okupio je najveći broj stručnjaka, lokalnih inicijativa, organizacija ili predstavnika gradova do sada, a kojima je zajednička strast prema građanskoj energiji. 

Više od stotinu sudionica i sudionika i to iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Grčke, Francuske, Nizozemske, Belgije i Njemačke u dva dana stručnog programa dijelilo je svoja iskustva, znanja, prakse i izazove o tome kako i zašto uspostaviti lokalne energetske zajednice te tako osigurati sudjelovanje građana u energetskom sektoru koji je demokratičan, pravedan, održiv, ne ovisi o uvozu energenata i pogonjen je lokalnim obnovljivim izvorima, priopćeno je uime Zelene energetske zadruge (ZEZ) iz Abeceda komunikacija.

 

Podrška lokalne razine

"Iste razgovore koje vodimo sada i ovdje o temama koje vas muče imali smo i mi u Nizozemskoj prije sedam godina. Sigurno ćete uspjeti i u kraće vrijeme jer možete učiti od nas. I mi smo mislili da smo premali da uspijemo, ali pokazalo se da nismo", rekao je Siward Zomer, stručnjak iz nizozemske udruge energetskih zadruga Energie Samen. 

Siward je sudjelovao u stvaranju revolucionarnih uvjeta za građansku energiju u Nizozemskoj, što uključuje neobvezujući cilj da 50 posto energije bude u vlasništvu lokalnih zajednica. 

"Ključno što nam svima treba je dijeljenje znanja, kapital i pravni okvir. Kod nas su jako važne lokalne upravne jedinice koje odlučuju o izdavanju dozvola. Podrška s lokalne razine vlasti i strukturirani pristup građenju energetskih zajednica jednako su bitni kao i podrška građana", naglasio je.

 

Nova ravnoteža 

"Statut REScoopa bio je osvježen prije tri godine upravo u Zagrebu na jednom od prethodnih događanja Dobre energije, s ciljem da se naglasi odmak od fosilnih goriva i nuklearne energije, pristup energiji kao osnovno ljudsko pravo te potakne model demokratičnog, decentraliziranog upravljanja energijom kroz zadružne principe kao civilna odgovornost", podsjetio je Dirk Vansintjan, osnivač prve energetske zajednice u Belgiji Ecopower, koja danas za svoje članove osigurava električnu energiju po 30 posto nižoj cijeni od tržišne. 

On je i predsjednik europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu, koja je ujedno jedan od predvodnika ovog pokreta u Europi. REScoop okuplja više od 1,25 milijuna građana i 1900 zadruga obnovljive energije.

"Energiju moramo koristiti izrazito učinkovito, solidarno, pronaći novu ravnotežu između ruralnih i urbanih područja. Svaki stanovnik Europe mora imati mogućnost sudjelovanja, a najbolji argument na strani energetskih zadruga jest da one osiguravaju da novac i stvorena vrijednost ostaje lokalno, u zajednici", rekao je.

 

Energija s krovova 

Polaznici festivala Dobra energija mogli su poslušati četiri zanimljiva panela s ukupno 25 domaćih i stranih govornika koji su razgovarali o različitim izazovima i administrativnim preprekama u području razvoja energije u vlasništvu građana, posebice u svjetlu solarizacije. Posebno se istaknula poruka Marija Rajna, gradonačelnika Križevaca, koji je i druge gradonačelnike pozvao na akciju i dolazak na ovakvu vrstu događanja, kako bi energetska tranzicija na lokalnoj razini krenula brže i lakše. 

Uz njega, posebnu je poruku odaslao i prof. Neven Dujić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji je istaknuo podatak da bi Hrvatska jednu trećinu ukupno potrebne električne energije mogla proizvoditi na krovovima. 

Dušan Gvozdič iz Zadruge sunčanih elektrana Slovenije je rekao kako je snaga sunčanih elektrana na krovovima 350 MW jednaka slovenskom dijelu NE Krško te stoga u ZEZ-u ne sumnjaju kako je i u Hrvatskoj moguće i potrebno raditi mnogo više i ambicioznije po pitanju solarizacije i obnovljive energije. 

Pritom, važno je da građani i lokalne zajednice ne ostanu zapostavljeni u tom procesu, da im se osigura ravnopravnost, jednaka mogućnost pristupu tržištu i kapitalu, sudjelovanje u javnoj nabavi, za što je odgovorna lokalna i središnja vlast koja definira propise.

power and energy masters

TAGOVI