Vjetroelektrana kod Knina krenula s radom

Autor: Boris Odorčić Objavljeno: 11.05.2022. 🕜 08:06 Lokacija: Knin

Slovenska energetska skupina ulaže i u tri sunčane elektrane na kninskom području

Slovenska energetska skupina Petrol jučer je pokraj Knina službeno otvorila Vjetroelektranu (VE) Ljubač snage 32,4 MW. Devet Nordexovih vjetroagregata, čija je pojedinačna snaga 3,6 MW, proizvodit će 96 GW h električne energije godišnje, što je dovoljno za prosječnu potrošnju približno 30 tisuća kućanstava. 

Valja naglasiti kako je VE Ljubač prvi Petrolov projekt na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji je ostvaren bez financijskih potpora ili subvencija. Vrijednost ulaganja je 37 milijuna eura. 

VE Ljubač je druga Petrolova vjetroelektrana u Hrvatskoj. Naime, ta slovenska skupina je 2017. godine pokraj Šibenika izgradila VE Glunča, koja također ima devet vjetoragregata. Snaga VE Glunča je 20,7 MW. U njoj se proizvede između 45 i 50 GW h električne energije godišnje. A to je dovoljno za prosječnu potrošnju u približno 15 tisuća kućanstava.


 

Drugi dom 

Boris Antolovič, predsjednik Uprave Petrola u Hrvatskoj, kaže kako je VE Ljubač s probnim radom krenula u srpnju prošle godine. 

Hrvatska je za Petrol, dodao je, jedno od strateški najvažnijih tržišta. Usmjerenje Petrola u Hrvatskoj je širenje poslovanja na područja energenata, usluga i energetske tranzicije, što uključuje ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. 

"Dakle, želimo biti vodeći opskrbljivač gorivima, ali i održivih energetskih rješenja. Stoga je današnji dan važna prekretnica na našem održivom putu", naglasio je. 

Nada Drobne Popović, predjednica Uprave Petrola, potvrđuje kako je Hrvatska za tu tvrtku drugi dom, pritom ističući dva ključna projekta – VE Ljubač i prošlogodišnju kupnju tvrtke Crodux derivati dva. 

Puštanje u rad VE Ljubač nije slučajnost, nastavila je, dodajući kako je to odlučan korak skupine Petrol prema energetskoj tranziciji. "Gradnjom vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, skupina Petrol ostvaruje svoju stratešku orijentaciju da postane prepoznatljiv ponuđač cjelovitih energetskih i okolišnih rješenja u okruženju te partner za prijelaz na niskougljično društvo", kazala je.

 

Zelena energija 

Skupina Petrol prisutna je u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora već dulje vrijeme. U okviru skupine tako trenutačno rade dvije vjetroelektrane, 30 manjih sunčanih elektrana i šest malih hidroelektrana. Većinu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora Petrol provodi uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji, gdje je velik prirodni potencijal vjetra, sunca i vode. 

Ta je skupina krajem 2021. godine imala ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u visini od 68,9 MW. Do 2025. godine pak žele razvojem i provođenjem takvih projekata premašiti snagu od 160 MW. 

Obveza prijelaza na zelenu energiju znači da će skupina Petrol u strateškom razdoblju 2021. – 2025. za ulaganja u energetsku tranziciju namijeniti 35 posto ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna eura, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. 

Hrvatska, prema riječima vodećih ljudi Petrola, ima primjetno veći potencijal iskorištavanja Sunčeve energije i vjetroenergije od Slovenije. Stoga je važan sljedeći korak Petrola na putu energetske tranzicije i ulaganje u tri sunčane elektrane na kninskom području, ukupne snage 22 MW, s očekivanom proizvodnjom električne energije od 29 GW h. 

Te sunčane elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna eura, s proizvodnjom električne energije krenut će početkom 2023. godine.

power and energy masters

TAGOVI