Sunčane elektrane u javno-privatnom partnerstvu

Autor: B.O. Objavljeno: 06.05.2022. 🕜 09:15 Lokacija: Šibenik

Inicijativa iz Šibensko-kninske županije

Zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac sudjelovala je na konferenciji 'Zeleni plan u hrvatskom gospodarstvu – Energetika: otpornost u krizi', koja je u organizaciji Poslovnog dnevnika održana ovaj tjedan u Zagrebu. 

Uz stručne prezentacije, na konferenciji su održane tri panel-rasprave. Prva rasprava na temu budućnosti plinskog i naftnog biznisa u Hrvatskoj, rastu cijena i proizvodnim kapacitetima. Potom rasprava o proizvodnji električne energije iz konvencionalnih izvora, a naposljetku i ona o budućnosti i mogućnostima razvoja ruralnih krajeva i otoka, kao i cjelokupnog društva pomoću obnovljivih izvora u Hrvatskoj, izvijestila je Šibensko-kninska županija

"Upravo na tom tragu, na razini Županije pokrenula sam inicijativu o projektu sunčanih elektrana u javno-privatnom partnerstvu. Radi se o modelu kojim bi zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani i mali gospodarstvenici mogli postati dijelom vlasničke strukture fotonaponskih sustava. Sunčeva energija u Hrvatskoj se najvećim djelom iskorištava putem fotonaponskih elektrana, dok su solarni toplinski sustavi vrlo slabo zastupljeni. U posljednje vrijeme, kako raste energetska kriza, u našoj županiji povećan je interes za solarne toplinske sustave. Premda imamo visoku insolaciju, Hrvatska je pri dnu ljestvice članica Europske unije po energiji proizvedenoj iz fotonaponskih modula. Cijena tehnologije pada, a investicije se mogu vratiti u kraćem razdoblju. Stoga nema razloga da kao županija ne krenemo u pravcu javno-privatnog partnerstva. Nakon cjelovite provjere i utvrđivanja interesa svih dionika, ovaj model prezentirat ćemo jedinicama lokalne samouprave", istaknula je Ukić Kotarac.

power and energy masters

TAGOVI