Obnovljivi izvori u kistanjskom poduzetničkom inkubatoru

Autor: B.O. Objavljeno: 05.05.2022. 🕜 08:30 Lokacija: Kistanje

Solarni toplinski sustav za toplu vodu, a sunčana elektrana za javnu rasvjetu

U Poduzetničkom inkubatoru Općine Kistanje jučer je održan radni sastanak na kojem su predstavljeni različiti projekti te općine i programa koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) planira provoditi u ovoj godini. 

"Ove godine ukupno ćemo objaviti 23 javna poziva, vrijedna 877 milijuna kuna", istaknuo je direktor FZOEU-a Siniša Kukić.

"Kistanje se želi usmjeriti prema razvoju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s ruralnim turizmom, i to na načelima zelene ekonomije. Područje se želi brendirati kao zelena regija, posebice zbog činjenice da je velik dio površine obuhvaćen i ekološkom mrežom Natura 2000", rekao je načelnik Općine Kistanje Goran Reljić.

 

Kulturna baština rijeke 

Sudionicima sastanka predstavljen je i projekt 'Krka - vrelo života', u sklopu kojeg se prenamjenom zgrada u središtu Kistanja u moderan interpretacijski centar posjetiteljima želi pružiti jedinstvena i interaktivna prezentacija prirodne i kulturne baštine rijeke Krke, posebice njezinog gornjeg toka. Provedbom projekta, čija je vrijednost veća od 19 milijuna kuna, očekuje se i do 100.000 posjetitelja Kistanja godišnje. 

Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu, istaknula je kako je Fond i do sad sufinancirao veliki dio projekata koji se odnose na Nacionalni park Krka, bilo da je riječ o izradi projektne dokumentacije ili nacionalnoj komponenti u projektima EU-a. 

Inače, poduzetnički inkubator je zamišljen kao edukacijsko-proizvodni centar za poljoprivredna gospodarstva i tvrtke u djelatnosti prerade poljoprivrednih proizvoda i gastronomiji. 

Uspostavljanje inkubatora, izvijestio je FZOEU, projekt je vrijedan čak 16 milijuna kuna, a cilj je, osim sagrađenih postrojenja, kuhinje i konferencijskog dijela, uložiti još i u postavljanje solarnog toplinskog sustava za pripremu tople vode te sunčanu elektranu, koja bi osigurala opskrbu električnom energijom kistanjske javne rasvjete.

power and energy masters

TAGOVI