Čak milijarda eura za dizalice topline!

Autor: B.L. Objavljeno: 05.05.2022. 🕜 09:05 Lokacija: Düsseldorf (Njemačka)

To je iznos koji u to područje Viessmann namjerava uložiti u naredne tri godine

Njemački proizvođač termotehničke opreme Viessmann nedavno je predstavio plan za koji se smatra da ima povijesne dimenzije. Naime, tvrtka će u naredne tri godine u razvoj i proizvodnju dizalica topline i drugih rješenja za grijanje i klimatizaciju koji štite okoliš uložiti čak 1 mlrd. eura. Najveći dio tih golemih ulaganja namijenje je za razvoj i istraživanje novih rješenja i gradnju novih proizvodnih pogona, što je čelnik tvrtke Max Viessmann prokomentirao sljedećim riječima: "Geopolitički razvoj bez presedana traži i odgovore bez presedana." Naime, zbog svega što se događa u svijetu, potrebno je više brzine i više pragmatizma kako bi se odgovorilo izazovima klimatskih promjena, a proizvodnju i korištenje energije u budućnosti promišljalo na novi način i s time ujedno ojačalo geopolitičku neovisnost Europe. 


Njemačka se okreće obnovljivim izvorima

Viessmann je već niz godina na tržištu prisutan s rješenjima za grijanje i klimatizaciju koja su usmjerena na energetsku tranziciju, tj. koja ne koriste fosilna goriva, a udio dizalica topline u prometu tvrtke je prošle godine povećan na 41%. Istodobno, promet cijele skupine Viessmann u odnosu na 2020. godinu porastao je za 21%, na 3,4 mlrd. eura. Radi se o više nego odličnim rezultatima, ako se uzme u obzir da je promet cijelog tržišta opreme za grijanje u Njemačkoj, prema podacima Saveznog udruženja njemačke industrije opreme za grijanje (BDH), u istom razdoblju povećan za 10%. Pri tome je najviše bila povećana potražnja za 'alternativnim' rješenjima kao što su kotlovi za pelete, za kojima je ona bila veća za čak 51%, dok je potražnja za dizalicama topline u Njemačkoj narasla za 28%.

Njemački savezni ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck nedavno je najavilo kako će do 2030. godine u Njemačkoj biti ugrađeno čak 6 mil. dizalica topline, velikim dijelom i uz državne potpore. To znači da će se godišnje morati ugrađivati barem 500 000 uređaja, dok ih je 2021. ugrađeno 150 000 - 170 000. To neće biti jednostavno, jer s jedne strane nedostaje sirovina i dijelova za njihovu izradu zbog problema s opskrbnim lancima u svijetu, a s druge strane Njemačkoj nedostaje čak 60 000 instalatera i servisera!


Okretanje budućnosti

Tvrtka sa sjedištem u Allendorfu na Ederu u Saveznoj pokrajini Hessen, osim u Njemačkoj, proizvodne pogone ima i u Australiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Nizozemskoj, gdje je nedavno preuzela tvrtku Priva koja se bavi automatizacijom zgrada i tzv. okomitim uzgojem poljoprivrednih proizvoda. 

Brojnim Viessmannovim pogonima i podružnicama uskoro će se pridružiti još jedan. Naime, tvrtka u Dresdenu gradi razvojno-istraživački centar upravo za dizalice topline, a istodobno se u Allendorfu proširuju kapaciteti za njihovu proizvodnju. Točnije, u pogonima gdje su se do sada proizvodili zidni plinski kotlovi, sada će se proizvoditi dizalice topline u modularnoj izvedbi.

Istodobno, tvrtka je u odnosu na 1990. godinu svoje emisije ugljičnog dioksida smanjila za 90%, a očekuje se da će ih do 2030. smanjiti na polovicu sadašnjih, da bi do 2045. one trebale biti jednake nuli. Za takvu poslovnu politiku, kojom se smanjuje vlastite emisije CO2 u cijelom lancu vrijednosti, tvrtka je nedavno dobila službenu potrvrdu od 'Inicijative znanstveno utemeljenih ciljeva' (SBTi).

Uz sve to, Viessmann ne zanemaruje ni humanitarne ciljeve. Tako je više od 1,2 mil. eura uloženo u razne oblike pomoći za Ukrajinu, čemu je dodatni razlog bila i činjenica što je pri ruskim napadima na Kijev srušena zgrada tvrtkine podružnice, objavio je njemački poslovni dnevnik 'Handelsblatt'.

TAGOVI