Žito grupa ugovorila veliku fotonaponsku elektranu s E.ON Solarom

Autor: N.D. Objavljeno: 06.05.2022. 🕜 09:13 Lokacija: Zagreb

Žito će s velikom solarkom uštedjeti 2,6 GWh godišnje

Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji, i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 GWh godišnje, a samo puštanje u pogon elektrane očekuje se tijekom lipnja. Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar koja je projektirala, instalirala i u redovan pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji te svojim kupcima omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom. 

Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Do sada smo pustili u rad sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo ova koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin od 2 MW je i najveća koju imamo u Grupi“, navodi Jozo Ljubičić, član Uprave Žito grupe. 

Žito će uskoro više proizvoditi nego što troši

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Grupa proizvede 43 GWh električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ju u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj, koja pametno kontroliraju rast troškova energije u ovoj energetskoj krizi

Ova suradnja predstavlja zaokruženu i održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigli energetsku samodostatnost koja je više nego ikad dobila na važnosti. Iako projekt predstavlja kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja, jer je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima, zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt na zadovoljstvo kupca privesti kraju“, izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara.

TAGOVI