Podatkovni centar čuva podatke i grije bolnicu

Autor: B.O. Objavljeno: 02.05.2022. 🕜 08:01 Lokacija: Beč (Austrija)

Kreće gradnja postrojenja sastavljenog od tri dizalice topline

Inovativan princip korištenja viška toplinske energije u Beču pridonosi postizanju cilja klimatske neutralnosti i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Tako će podatkovni centar tvrtke Interxion ubuduće grijati bečku kliniku Floridsdorf od koje je udaljen svega nekoliko stotina metara. 

Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie izgradit će postrojenje sastavljeno od tri dizalice topline koje će se priključiti na rashladni uređaj podatkovnog centra. Postrojenje će 'reciklirati' višak topline rashladnog uređaja te će je prenijeti u najmoderniju austrijsku bolnicu gdje će se moći grijati voda i prostorije. 

Pritom će se koristiti toplina iz vode temperature oko 26 °C koja se proizvodi klimatizacijom za zagrijavanje na temperaturu od 82 °C, a rashlađena voda koja će nastati zatim će se vratiti u podatkovni centar gdje će služiti za potrebe hlađenja. Tako će se moći učinkovito iskoristiti vrijedna energija koja je dosad bila neiskorištena, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

 

Sunčana elektrana

Još od samog početka klinika Floridsdorf posvećena je zaštiti klime. Upotreba ekološki prihvatljivog sustava hlađenja, kišnice, izgradnja biciklističke staze i postavljanje oko 250 parkirališnih mjesta za bicikle oko bolnice samo su neki od primjera kojima se nastoji pridonijeti očuvanju okoliša. Na krovu garaže bolnice prošle je godine također u rad puštena nova sunčana elektrana

Godišnja potrošnja toplinske vode klinike iznosi 73.000 m3, a potrošnja toplinske energije 21.361 kW h. Ova bolnica s kapacitetom od 800 kreveta grije se u prosjeku 150 dana u godini. Između 50 i 70 posto toplinske energije potrebne za opskrbu klinike dolazit će iz novog postrojenja. 

Radovi na postrojenju počinju u jesen, a trebali bi biti završeni sredinom 2023. godine. Zahvaljujući novim dizalicama topline, emisija ugljikova dioksida trebala bi se smanjiti za oko 4.000 tona godišnje.

TAGOVI