Zeleni vodik iz rafinerije Dunav

Autor: B.O. Objavljeno: 27.04.2022. 🕜 14:31 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)/Latham (SAD)

Suradnja skupine MOL i tvrtke Plug Power

Naftna i plinska skupina MOL udružila je snage s tvrtkom Plug Power, pružateljem gotovih rješenja u tehnologiji vodika za globalnu ekonomiju zelenog vodika, kako bi izgradila jedan od najvećih pogona za njegovu proizvodnju u Europi, u MOL-ovoj rafineriji Dunav u Százhalombatti u Mađarskoj. 

Zeleni vodik smanjit će emisije ugljika u pogonima rafinerije Dunav te u duljem roku omogućiti mobilnost bez štetnih emisija. Uz pomoć elektrolizatora snage 10 MW tvrtke Plug Power, MOL-ovo postrojenje vrijedno 22 milijuna eura moći će proizvoditi približno 1600 tona čistog, ugljično neutralnog, zelenog vodika godišnje, zamjenjujući trenutačno korišteni proizvodni proces temeljen na prirodnom plinu i time kloniti do 25.000 tona ugljičnog dioksida. 

Budući da taj proces predstavlja jednu šestinu emisija ugljičnog dioksida MOL-a, ovim se ulaganjem podupiru ciljevi ugljične neutralnosti te skupine, a ono će također pridonijeti energetskoj neovisnosti okruženja, priopćeno je iz tvrtke Hauska & Partner.

 

Održivo energetsko gospodarstvo 

Nakon pokretanja pogona u 2023., MOL će zeleni vodik upotrebljavati u svojoj rafineriji Dunav u procesu proizvodnje goriva u vlastitom vodikovom sustavu. Proizvedeni zeleni vodik bit će ugrađen u molekule MOL-ovih goriva, čime će se smanjiti emisije ugljičnog dioksida u proizvodnoj tehnologiji i konačnim proizvodima. 

"Uvjereni smo da vodik nije samo jedan od najvažnijih nositelja energije u pokrenutoj energetskoj tranziciji, već će biti i ključan čimbenik u novom, ugljično-neutralnom energetskom sustavu. Ova nova tehnologija omogućuje uvođenje proizvodnje zelenog vodika u Százhalombatti u Mađarskoj, što skupinu MOL čini jednim od najvažnijih igrača u održivom energetskom gospodarstvu u okruženju", izjavio je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik Rafinerija i marketinga skupine MOL.

"Zeleni vodik predstavlja odgovor na dva ključna pitanja s kojima se suočava čovječanstvo: klimatske promjene i energetsku neovisnost", izjavio je Andy Marsh, glavni izvršni direktor tvrtke Plug. "Mogućnosti da podržimo trend uvođenja zelenog vodika u tradicionalnija tržišta industrijskog vodika diljem svijeta doimaju se neograničenima. Zadovoljstvo nam je našu najmoderniju tehnologiju elektrolizatora pružiti Rafineriji Dunav, kako bismo skupini MOL omogućili da napravi veliki iskorak u rješavanju tih problema u okruženju".

 

Kružno gospodarstvo 

Proizvodnja zelenog vodika ne stvara emisije stakleničkih plinova. Oprema tvrtke Plug rabi električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi se voda razdvojila na kisik i vodik postupkom elektrolize. Ovim postupkom ne nastaju nusproizvodi koji štete okolišu. 

Proizvodeći jednu tonu vodika, oprema proizvodi i osam do devet tona čistog kisika, čime se u procesu uštedi gotovo 10.000 tona prirodnog plina

Proizvodnja zelenog vodika je dio MOL-ove strategije Shape Tomorrow, koja je usmjerena na održivost te je u potpunosti usklađena s Europskim zelenim planom. U okviru svoje strategije, tvrtka će do 2025. uložiti ukupno milijardu eura u kružno gospodarstvo s niskim emisijama ugljika. 

MOL će smanjiti ugljični otisak svojih operacija za 30 posto do 2030., a 50 posto ulaganja utrošit će se na održive projekte. MOL ima za cilj ostvariti ugljičnu neutralnost u svom poslovanju do 2050. godine.

TAGOVI