Ususret tvornici peleta u Sarajevskoj županiji

Autor: B.O. Objavljeno: 26.04.2022. 🕜 15:16 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Vrijednost ulaganja procijenjena je na 32,7 milijuna kuna

Vlada Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) prošli tjedan je donijela Odluku o prihvaćanju 'Studije opravdanosti izgradnje tvornice peleta na području Kantona Sarajevo'. Tu studiju su za Ministarstvo gospodarstva Sarajevske županije izradili Izudin Kešetović i Armin Avdić

Gradnje te tvornice, izjavio je Avdić, opravdana je s društvenog i financijskog stajališta te ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnje i djelatnosti. 

"Osim navedenog, svakako treba imati na umu ekološki segment koji nam je od iznimnog značaja. Vlada Kantona Sarajevo već je provela nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvaliteta zraka u Kantonu, a pokretanje tvornice peleta svakako je sljedeći korak", pojasnio je, dodajući kako će, osim poboljšanja kvalitete zraka zbog smanjenja onečišćenja, taj projekt dovesti do brže prenamijene siromašnih šuma u visokokvalitetne bukove šume koje su izvor kisika i stabilizatori neophodni za očuvanje okoliša.

 

Uravnoteženje cijene 

Ministar gospodarstva Sarajevske županije Adnan Delić je istaknuo kako će Ministarstvo i kantonalna tvrtka Sarajevo-šume odmah krenuti u ostvarenje sljedećih koraka koji su neophodni za što skorije pokretanje proizvodnje peleta

"Svi promatrani čimbenici su pozitivni i to nam je dodatni motiv da ovaj projekt dovedemo do kraja. Ponajprije, kako sam i ranije govorio, nama je cilj bolji životni standard u Kantonu, a to podrazumijeva i zdravi okoliš. Ova studija pokazuje da postoje izraženi dugoročni pozitivni učinci na smanjenje onečišćenja zraka na području Kantona Sarajevo u narednih nekoliko godina, a osim toga cilj nam je i uravnotežiti cijenu peleta u Kantonu i, naravno, uspostaviti standard u kvaliteti proizvodnje ovog energenta", kazao je Delić. 

Ukupna vrijednost ovog ulaganja je približno 32,7 milijuna kuna (gotovo 8,5 milijuna KM), izvijestila je Vlada Sarajevske županije.

TAGOVI