Sarajevska županija želi graditi modernu tvornicu peleta

Autor: B.O. Objavljeno: 23.02.2022. 🕜 09:02 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Zaštita okoliša, uz prihvatljivije cijene peleta

Predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (Sarajevske županije) i tvrtke Sarajevo-šume nedavno su posjetili tvrtku Kovan M.I. iz Gračanice u Bosni i Hercegovini. U sklopu radnog posjeta, obišli su i postrojenje te tvrtke za proizvodnju peleta u bosanskohercegovačkoj općini Olovo, izvijestila je Vlada Kantona Sarajevo

Ministar privrede Sarajevske županije Adnan Delić je izjavio kako to ministarstvo do kraja godine planira gradnju tvornice za proizvodnju peleta te je stoga organiziran taj posjet. 

"Naš plan je otvaranje najmodernije, potpuno automatizirane tvornice za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bismo zaokružili cjelokupan proces korištenja i proizvodnje ove vrste ogrjevnog drva koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem Kantonu, te opskrbe njegovih stanovnika prihvatljivijim izvorima energije", izjavio je.

 

Proizvodnja biomase 

Direktor županijske tvrtke Sarajevo-šume Samir Omerović je napomenuo kako Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju tvornice za proizvodnju peleta. 

"Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu krenuti s proizvodnjom biomase jer je neophodno raditi na poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu", istaknuo je. 

Ministar Delić naveo je i da je osnivanje tvornice peleta jedan od projekata koji će dugoročno unaprijediti zaštitu okoliša i iskorištavanje drvnih sortimenata, te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu tvornicu peleta kako bi se građanima ponudio najkvalitetniji pelet po prihvatljivijim cijenama.

TAGOVI