SE Sobočan krenula s radom

Autor: B.O. Objavljeno: 25.04.2022. 🕜 08:13 Lokacija: Mursko Središće

Poslovanje u sladu s europskom zelenom tranzicijom

Na Dan planeta Zemlje, koji se diljem svijeta obilježavao koncem proteklog tjedna, puštena je u rad sunčana elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća

Ulaganje u izgradnju SE Sobočan iznosi 4,5 milijuna kuna. Čak 2400 panela na krovu proizvodne hale Sobočana daje ukupnu snagu od 900 kW h, a od toga je 500 kW h sufinancirano iz fondova Europske unije i to u iznosu od 2,2, milijuna kuna. Ostatak ulaganja pokriven je u potpunosti vlastitim kapitalom tvrtke Sobočan.

"Puštanjem u rad sunčane elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u primjeni rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima i jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja će od sada, gotovo 70 posto svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljavati iz Sunčeve energije", istaknuo je Franjo Sobočan, vlasnik i osnivač Sobočana.

 

Povlačenje sredstava 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je kako je tvrtka Sobočan prepoznala u kojem smjeru treba razvijati svoje poslovanje u skladu sa zelenom tranzicijom Europe. 

Kontinuirana ulaganja u razvoj prate poslovanje Sobočana od samih početaka, priopćeno je iz agencije IMC. Tvrtka je 2000. godine poslovala s pet zaposlenih na 800 četvornih metara, dok su 2007. preselili proizvodnju na novoizgrađenih dvije tisuće četvornih metara u Murskom Središću. 

Uz uspješnu prijavu projekta i povlačenje sredstava iz fondova EU-a nabavljali su najmodernije strojeve, proširivali proizvodne kapacitete. Tako su do sada iz fondova EU-a povukli oko 12,5 milijuna kuna, a investicijski ciklus nastavljaju i dalje. 

"Zaključno s 2024. godinom investirat ćemo ukupno oko 55 milijuna kuna i to najviše u gradnju novih prostornih kapaciteta, novu tehnologiju te obnovljive izvore, ali i unaprjeđenje internih procesa i organizacije te znanje i zadovoljstvo naših zaposlenika", istaknuo je Dejan Sobočan, izvršni direktor te tvrtke.

 

Proizvodnja namještaja 

Sobočan uspješno posluje više od 20 godina. Od male obiteljske tvrtke postao je autorizirani partner svjetskih brendova, nalazi se pri vrhu europskog tržišta proizvodnje namještaja i opreme višeg kvalitativnog razreda. 

Dodatno, veliki je izvoznik. Glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Ukrajina te Afrika i Azija. 

Oko 65 posto prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu i to najviše upravo Njemačke, Austrije, a potom Nizozemske i skandinavskih zemalja.

power and energy masters

TAGOVI