Suncem do pitke vode

Autor: B.O. Objavljeno: 06.04.2022. 🕜 11:16 Lokacija: Vukovar

Vukovar planira graditi još sunčanih elektrana

Grad Vukovar kontinuirano prati kretanja na području ekološki prihvatljivih izvora energije te provodi mjere kojima pokazuje kako 'misli zeleno'. Tako je na krovištima objekata Vodovoda grada Vukovara izgrađena sunčana elektrana koja zahvaljujući 1266 modula i Sunčeve energije proizvodi električnu energiju, a u konačnici i pitku vodu

Sunčana elektrana snage 469 kW prostire se na površini od 2342 četvorna metra i donosi značajne uštede i velike iskorake u ostvarenju samodostatnosti u proizvodnji energije, izvijestio je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

Njezinom izgradnjom, Vodovod grada Vukovara će više od 60 posto električne energije za proizvodnju pitke vode dobiti upravo iz obnovljivih izvora.

 

Zelena tranzicija 

Elektranu, koja je u radu od kraja prosinca 2021. godine, ovaj tjedan su obišli gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac.

"S ovim projektom, kao i sličnim projektima koje smo proveli u Tehnostanu, ali i s najavom svih drugih projekata iz sfere zelene tranzicije na području grada Vukovara poput pokrivanja modulima krovišta gradske sportske dvorane, gradskog plivališta te niza drugih gradskih ustanova, ostvarujemo značajne iskorake i uštede. Sukladno novoj financijskoj perspektivi Europske unije, interes nam je maksimalno iskoristiti sredstva za sufinanciranje zelenog izvora energije. Tim putem smo se vodili do sada, a sukladno novonastaloj svjetskoj krizi, na njemu ćemo raditi još intenzivnije. Projekte apliciramo na natječaje koji su u tijeku te sam siguran kako će površina grada Vukovara pod fotonaponima rasti velikim intenzitetom, jednako kako je to bio slučaj u protekle dvije godine", izjavio je Penava.

 

Otpadne vode 

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov naglasio je kako je sunčana elektrana prva od tri faze velikog projekta. K tomu, pojasnio je kako taj projekt predstavlja veliku prednost za građane Vukovara jer je njime anuliran rast cijene električne energije, koja bi u protivnom utjecala i na cijenu vodnih usluga. 

"Početkom prošle godine krenuli smo u prvu od tri faze izgradnje sunčane elektrane. Uvidjeli smo poskupljenja energenata koji su utjecali na cijenu vodnih usluga te smo odlučili investirati u ovaj projekt jer električna energija sudjeluje s 15 posto u cijeni vodnih usluga. Ovim projektom smo anulirali poskupljenje u mjeri od 90 posto", rekao je. 

"Druga faza projekta je dodatna sunčana elektrana koju planiramo proširiti na ostale krovne površine, a koja će biti snage 100 kW. Treća faza je na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je pokriven velikom krovnom površinom, također izgraditi sunčanu elektranu koja će smanjiti potrošnju električne energije u trenutku zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda", dodao je. 

Rok isplativosti projekta koji je Vodovod grada Vukovara financirao svojim sredstvima te čija je vrijednost nešto više od 2,2 milijuna kuna, s obzirom na tržište električne energije, iznosi godinu i osam mjeseci.

power and energy masters

TAGOVI