Grad u kojem se oblikuje energetska budućnost

Autor: B.L. Objavljeno: 15.11.2021. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb

Trideset godina kasnije Vukovar je u energetici putokaz mnogim gradovima

Kada se u javnim medijima, tisku, radiju, televiziji, raznim portalima, govori o Vukovaru, pri tome se gotovo uvijek radi o negativnom kontektstu, odnosno o isticanju loših stvari (kakvih ima posvuda, i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu) ili se pak samo i jedino ističe tragedija iz Domovinskog rata. S druge strane, svi koji su bili u Vukovaru u posljednjih nekoliko godina, mogli su se uvjeriti da je stvarnost posve drugačija, već da se radi o dinamičnom i suvremenom gradu koji po pojedinim rješenjima može biti uzor mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj. 

vukovar1

Primjer za mnoge u energetici i prometu

Da je to tako, mogli su se uvjeriti sudionici našeg 2. foruma o daljinskom grijanju i hlađenju Toplinarstvo koje je 16. i 17. rujna ove godine održano upravo u Vukovaru. Odluka o tome zašto Vukovar kao mjestu održavanja takvog skupa nametnula se sama po sebi - to je grad u kojem je izgrađena prva hrvatska solarna toplana i u čijem su toplinarskom sustavu obnovljivi izvori odavno nešto posve uobičajeno. To je ujedno grad čija toplinarska tvrtka Tehnostan neprestano ulaže u nova tehnička rješenja. Tako je do sada izgradila nekoliko sunčanih elektrana za pokrivanje potreba svojih postrojenja za električnom energijom, u svojem voznom parku koristi sve više električnih vozila, a pri obnovi zgrada kojima upravlja koristi najsuvremenija rješenja, a rezultati tih projekata s obzirom na potrošnju energije govore sami za sebe. Uz sve to, sva rješenja energetske učinkovitosti u zgradarstvu primijenila je na svojoj poslovnoj zgradi u samom središtu grada (inače, jednoj od onih od koje su prije 30 godina ostale samo ruševine!). 

vokovar2

No, to nije sve, tvrtka u toplinarskom sustavu namjerava uskoro koristiti i dizalice topline koje će kao toplinski izvor iskorištavati vode Dunava, a pripremaju se i planovi za iskorištavanje geotermalne energije pa i vodika. Kada je već o energetici riječ, u Vukovaru se posljednjih nekoliko godina dotrajala javna rasvjeta neprestano zamjenjuje novom, energetski učinkovitom, a konačno, tu je i činjenica da je Vukovar sjedište jedne od vodećih domaćih energetsko-logističkih skupina. 

U sve to, u Vukovaru je sve više projekata i u prometu. Opseg prometa u vukovarskoj luci svake se godine povećava, a njezinom razvoju svakako će doprinijeti i elektrifikacija pruge do Vinkovaca, koja je upravo u tijeku. Duljina biciklističkih staza po gradu svake je godine sve dulja, a u planu je i gradnja obilaznice koja će teški i tranzitni promet odvesti iz središta grada. Istodobno, uređenost i opremljenost pojedinih gradskih ulica mnogi bi drugi hrvatski gradovi trebali uzeti kao primjer.  

vukovar3


Tako je bilo prije 23 godine...

Nastavljajući tadašnju tradiciju predstavljanja svakog novog broja časopisa EGE na nekom prigodnom mjestu, u prosincu 1998. godine, svega 11 mjeseci nakon završetka mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, u Vukovaru je održano prigodno predstavljanje broja časopisa EGE 5/98.

ege5

Zanimanje za taj događaj, unatoč hladnom vremenu bilo je veliko pa je za brojne zainteresirane organiziran i autobus iz Zagreba i u hotelu 'Dunav' (koji je te, 1998. godine radio, za razliku od danas!) okupilo se više od 130 kolega, suradnika i čitatelja. Među njima bilo je i nekih kojih danas više nema kao što su prvi urednik časopisa EGE Ante Šimunović, dipl. ing., legenda plinske struke u Slavoniji, mr. sc. Ivan Baličević, dipl. ing., nekadašnji čelnik HEP-a (koji je u vrijeme obrane Vukovara do zadnjeg trenutka osiguravao opskrbu grada električnom energijom) mr. sc. Ivan Mravak, akademik Vladimir Devide, koji je tom prigodom recitirao haiku-stihove posvećene Vukovaru. Tada su, između ostaloga, ukratko predstavljeni projekti obnove i daljnjeg razvoja grada, a tvrtka Naronaplast iz Metkovića donirala je gradskoj upravi vrijednu opremu iz svojeg programa u vrijednosti koja bi danas odgovarala 50 000 eura.

sudionici

Neki od tada predstavljenih projekata, unatoč svemu, do danas nisu ostvareni kao što je, primjerice, projekt nove luke na Dunavu (koji je u međuvremenu postao 'kontroverzan'), ali su zato ostvareni mnogi drugi, možda čak i važniji za razvoj Vukovara i cijele Hrvatske. U svakom slučaju, Vukovar danas ide dalje i ići će... dok protječu vode dunavske.

TAGOVI