RWE dobio najveći investicijski plan u povijesti

Autor: N.D. Objavljeno: 16.11.2021. 🕜 08:28 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Planiraju se ogromna ulaganja u obnovljivce podržane prirodnim plinom

Njemački RWE, jedan od pet najvećih europskih proizvođača energije iz obnovljivaca, namjerava uložiti 50 milijardi eura do 2030. godine kako bi proširio kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 50 GW. Ulaganja su planirana u Europi, Sjevernoj Americi i u Azijsko-pacifičkoj regiji. Plan ulaganja nazvan "Rasti zeleno" (Growing Green) najveći je u 123-godišnjoj povijesti RWE-a i vremenski se poklopio s nastojanjima konkurencije koja također ulaže u obnovljivce. Cilj kompanije je klimatska neutralnost do 2040.

Da bi to postigao, RWE planira do 2030. ulagati cca. pet milijardi eura godišnje u vjetroelektrane na moru i na kopnu, te u fotonaponske sustave, baterijsku pohranu, prirodni plin, biomasu i proizvodnju struje iz vodika. Prethodni plan predviđao je instalaciju cca. 2,5 GW OIE godišnje, a sada je to čak 5 GW novih kapaciteta godišnje. Kompanija već ima 30 projekata u vodiku, a do kraja dekade želi imati 2 GW elektrolizatora, objavljeno je. Kapaciteti u vjetru na kopnu trebali bi rasti sa 7 na 20 GW, a u fotonaponu s 1 GW na čak 8 GW do 2030. Baterijske pohrane bi s 0,6 GW trebale porasti na 3 GW. Kompanija trenutno u floti ima 14 GW TE na plin, po čemu je druga u Europi, a u planu je gradnja barem 2 GW novih elektrana na plin.

Otkud novac

Plan pokazuje da RWE planira 40% iznosa namaknuti djelomičnom prodajom aktivnosti, pa će neto gotovinska ulaganja iznositi tri milijarde eura godišnje. Najveći dio ukupnog iznosa, čak 90%, bit će usmjereno u proizvodnju struje iz vjetra i Sunca, pokazuju planovi njemačke kompanije, a ulaganja namjeravaju financirati novčanim tokom iz poslovanja. 

U RWE-u očekuju da će im se prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u temeljnoj djelatnosti koja isključuje nuklearnu energiju i ugljen više nego udvostručiti do 2030., na pet milijardi eura. Podigli su istodobno procjenu ciljane prilagođene EBITDA u 2022. s 3,1 do 3,4 milijarde na 3,3 do 3,6 milijardi eura. Dividenda za ovu godinu predviđa se 90 eurocenti po dionici.

TAGOVI