Sve više pomorskih projekata s vodikom

Autor: N.D. Objavljeno: 25.06.2021. 🕜 09:47 Lokacija: Oslo (Norveška)

Komercijalna plovila već postoje, dolazi i prvi teretni brod na vodik

U Europi je sve više projekata vezanih za primjenu vodika u pomorskom prometu. Norveška energetska tvrtka Statkraft i njezina podružnica Skagerak Energi dobili su ugovor za opskrbu zelenim vodikom broda dugog 88 metara, s nula emisija koji je planiran za promet u Norveškoj. U priopćenju od srijede, Statkraft, koji je u vlasništvu norveške države, tvrdi da bi brod bio "prvi teretni brod na svijet na pogon na vodik". Ugovor su dobio proizvođač cementa HeidelbergCement i Felleskjøpet, poljoprivredna zadruga. Dvije organizacije međusobno surađuju na razvoju projekta. 

Ideja je da brod - koji će također imati dva rotorska jedra - prevozi žito s istoka Norveške na zapad zemlje, noseći šljunak na povratku. Prema Norwegian Ship Design, tvrtki koja je uključena u razvoj koncepta, brod bi mogao započeti s radom 2024. godine. Oni koji stoje iza inicijative planirane za Norvešku mogu je opisati kao prvu na svijetu, ali područje na kojem djeluju privlači sve više interesa. 

Nisu jedini

U travnju je Flagships, projekt koji je dobio financiranje iz programa Obzor 2020, istraživačkog i inovacijskog programa EU, rekao da će "napraviti prve komercijalno brodove za prijevoz tereta na svijetu koji rade na vodik". Unutarnji teretni brod putovat će rijekom Seinom u Francuskoj, a komercijalne operacije očekuju se ove godine. Iako je do projekta koji uključuje Statkraft još nekoliko godina od potpune realizacije, vodikovi brodovi su već razvijeni i pušteni u upotrebu. 

Primjerice, davne 2008. godine brod s gorivim ćelijama sposoban za prijevoz putnika ušao je u službu na jezeru u Hamburgu u Njemačkoj. Ranije ovog mjeseca, planovi za izgradnju morskog trajekta na pogon vodikovim gorivnim ćelijama unaprijeđeni su nakon što je objavljeno da je dodijeljen komercijalni ugovor za izradu idejnog rješenja. Linde je u ožujku objavio da se povezao s norveškim Norledom za projekt trajekta na vodik koji će prevodiziti aute i ljude.

TAGOVI