Kakvi su financijski poticaji za grijanje siromašnima u Sloveniji

Autor: N.D. Objavljeno: 05.04.2022. 🕜 09:33 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Eko Sklad pomaže primateljima socijalne pomoći da moderniziraju grijanje u svom objektu

Slovenski Eko Sklad, pandan hrvatskom FZOEU upravo je zatvorio nekoliko javnih poziva - za mikrosolare, energetsku obnovu socijalno ugroženima te za obnovu zgrada, no jedan poziv ostaje - onaj za socijalno ugrožene stanovnike koji žele zamijeniti svoje uređaje za grijnje novima. Fond je priopćio da je osigurao dodatan novac i da poziv ostaje otvoren. 

Krajem travnja otvara se novi poziv za energetsku obnovu zgrada koji uključuje toplinsku ovojnicu zgrade, ugradnju toplinskih pumpi, kotlova na drvnu biomasu, nove prozove i fotonaponske sustave. Na taj poziv moći će se za refundaciju troškova javiti svi oni koji su investirali od 1. ožujka pa do objave novog poziva. Rok čekanja bit će nekoliko mjeseci, jer se očekuje dosta prijava. 

Štednjak, kotao....

Kad je riječ o socijalno ugroženim obiteljima, njima su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 100% prihvatljivih ulaganja a to se odnoi na novi kotao za biomasu  ili peć na biomasu za grijanje prostora u kojem se nalazi, uključujući i štednjake. Za nove uređaje za centralno grijanje na trupce, sječku ili kombinirano gorivo moguće je dobiti subvenciju od 8.000 eura, za kotlove na pelete do 6.000 eura. 

U slučaju jednosobnih ložišta, poticaj iznosi 4.000 eura za kamine na pelete s vodenim izmjenjivačem topline, kao i za sva ostala jednosobna ložišna na drvnu biomasu s vodenim izmjenjivačem topline, koja su priključena na centralno grijanje. Za sva ostala jednosobna ložišta na biomasu osigurano je 2.000 eura. Povlaštenim primateljima ovog poziva smatraju se oni koji dobivaju socijalnu pomoć i vlasnici su nekretnine zajedno s jednim ili više članova svojih obitelji.  Također, sufinancirat će se ugradnja fotonapona s najviše 20% vrijednosti elektrane, ne više od 200 EUR/KWh instalirane snage, a prijava je moguća do početka lipnja. 

TAGOVI