Đurđevac želi iskorištavati geotermalnu energiju

Autor: B.O. Objavljeno: 04.04.2022. 🕜 10:41 Lokacija: Đurđevac

Istraživanje i eksploatacija potencijala geotermalnog polja Leščan

Na 12. sjednici Gradskog vijeća Đurđevca, koja je održana prošli tjedan, donesena je Odluka o prihvaćanju zaključka povjerenstva o partnerstvu između tvrtki Stari grad i Nova Natura u postupku istraživanja i eksploatacije potencijala na geotermalnom polju Leščan, a kojom je odabran partner za istraživanje i eksploataciju potencijala geotermalne energije.  

Izvještaj o postupku odabira pravnog subjekta s kojim će tvrtka Stari grad zaključiti sporazum o partnerstvu vijećnicima je predstavio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči

"Nova Natura zadovoljila je sve kriterije poziva, a prvi od njih je bio osiguravanje financijskih sredstava potrebnih za istraživanje te adekvatnost i kvalitete jamstava. Tvrtka bi tako u postupku prijave vrijednosti istražnih radova osigurala potrebnih 70 milijuna kuna, tj. 20 milijuna kuna za ispitivanje postojeće bušotine i 50 milijuna za bušenje nove, te bi osigurala još 110 milijuna kuna za izgradnju geotermalne elektrane snage 13 MW i proizvodnje topline snage 21 MW. Toplina koja će nastati jednim dijelom će biti namijenjena za proizvodne procese prijavitelja, dok će drugim dijelom biti namijenjena Gradu za korištenje javnog sustava, ali i druge korisnike u poduzetničkoj zoni", izjavio je.

 

Ostale bušotine 

Tvrtka s kojom će se sklopiti sporazum prijavila je ulaganja veća od 500 milijuna kuna na području toga grada koje bi ostvarila u naredne tri godine, a kojima je previđeno otvaranje najmanje 160 novih radnih mjesta. 

Sporazumom će se utvrditi i količina topline za korištenje gradu bez naknade, odnosno za javni gradski sektor, uvjeti pod kojima bi se mogle otkupiti dodatne količine energije, distribuirati potencijalnim poduzetnicima, ali i omogućiti korištenje novim te postojećim ulagačima novog energenta na tržištu, objavljeno je na stranicama Grada Đurđevca. K tomu, utvrdit će se međusobni odnos partnera za korištenje ostalih bušotina na polju Leščan te način zajedničke prijave na Natječaj za istraživanje i eksploataciju.

"To bi svakako bilo jedno od najvećih privatnih ulaganja u Hrvatskoj s iznosom većim od 100 milijuna eura. Javni poziv je proveden kako bi se vidjelo postoji li partner koji želi ići u ovakav odnos vidjevši da imamo samo jednog kandidata koji je na sve zahtjeve dao konkretne odgovore. Grad je angažirao i konzultanta, koji je pomogao povjerenstvu u donošenju odluke na temelju provedbe detaljnijih analiza", dodao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

TAGOVI