Gradu Bjelovaru odobrena su dva projekta važna za gradnju nove bušotine u naselju Veliko Korenovo. Točnije, odobreno je sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne približno dva milijuna kuna te sufinanciranje gradnje same bušotine vrijedne 25 milijuna kuna. 

Projekti su sufinancirani Programom 'Energija i klimatske promjene' Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojega financiraju Kneževina Lihtenštajn, Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP), objavljeno je na stranicama Grada Bjelovara

"Još jedna bušotina u Bjelovaru i iskorištavanje geotermalne energije omogućit će još višu razinu energetske neovisnosti, ali i temelje za razvoj suvremenog, dinamičnog i zelenog gospodarstva u Bjelovaru. Osim jeftinijeg grijanja, Bjelovar ide u smjeru stvaranja najkonkurentnijeg poslovnog okružja u državi jer će svakom poduzetniku jeftinija energija omogućiti da bude konkurentniji na tržištu. U Bjelovaru svaka kuna investicije vrijedi više", poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

 

Poticaj poduzetnicima 

Nova bušotina trebala bi osigurati grijanje buduće Poslovne zone u Velikom Korenovu, veličine 80 hektara, najveće u tom dijelu Hrvatske, koja će se nalaziti približno 500 metara od buduće brze ceste. Također, grijale bi se buduće toplice u neposrednoj blizini, Bjelovarski sajam, ali i plastenici što bi uvelike unaprijedilo poljoprivredu, ističe on. 

Energetski potencijal iznosi četiri MW toplinske energije, a očekuje se da je toplina vode na dubini od 1,5 km, na koliko će se bušiti, i viša od 70°C.

"Projekt geotermalne bušotine u budućnosti će izmijeniti naš grad. U današnje vrijeme kada cijene energenata idu u nebo, ovaj projekt je i poticaj poduzetnicima da dođu i ulažu upravo ovdje. Ovaj projekt nosi energiju, energija nosi novac i radna mjesta", smatra Hrebak. 

Pročelnica upravnog odjela za komunalnu infrastrukturu i uređenje prostora Grada Bjelovara Kristina Kocur ističe kako točan iznos sufinanciranja bjelovarskoga projekta gradnje bušotine još nije poznat, no vjeruje da je on najveći mogući, odnosno 10 milijuna kuna. 

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava, rok za završetak bušotine je dvije godine, rekla je Alica Polović, direktorica Termi Bjelovar, gradske tvrtke koja je partner u projektu.